"Sprečavanje dokazivanja"
8

Održano suđenje u predmetu protiv Vasvije Vidović: Odbrana sumnja u nepristrasnost Tužilaštva BiH

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
U Sudu Bosne i Hercegovine je danas održano ročište u predmetu koji se vodi protiv poznate advokatice Vasvije Vidović. Tužilaštvo BiH je tereti za sprečavanje dokazivanja, odnosno da je tokom istrage sakrila telefon svog klijenta, suspendovanog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca.

Optužnica je podignuta prije nešto više od mjesec, a danas je počeo glavni pretres u Sudu BiH. Tužilac je tom prilikom pročitao optužnicu i predložio dokaze, koje namjerava izvesti na narednim ročištima.

Odbrana je kratko izvela uvodne riječi, a uime advokatskog tima Vasvije Vidović, koji čine Senka Nožica, Nina Karačić i Edina Rešidović, obratila se advokatica Nožica, koja je iznijela sumnje u nepristrasnost vođenja postupka u Tužilaštvu BiH. Naime, ona je istaknula kako je glavni državni tužilac tokom sjednice VSTV-a najavio optužnicu protiv Vidović, iako je riječ o krivičnom djelu za koje je zaprijećena novčana kazna.

Osim toga, poručila je i kako je suđenje počelo svega 40 dana nakon podizanja optužnice što, kako navodi, nije vidjela tokom svoje karijere. No, bez obzira na to, poručila je kako odbrani odgovara efikasnost. Nožica je tim povodom kazala kako bi Tužilaštvu BiH prioritet trebali biti ratni zločini i organizovani kriminal u odnosu na minorna djela poput ovog.

Ona se zahvalila postupajućem sudiji, koji je na današnjem pretresu pokazao poštovanje prema Vidović, te je kazala kako ne sumnja da će sud biti potpuno nepristrasan.

Na narednom ročištu će biti saslušana prva dva svjedoka Tužilaštva BiH, ali još nije poznat termin održavanja ročišta.

Podsjetimo, optužnicom se Vidović tereti da je u zgradi Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sakrila u torbu mobilni telefon Debevca, dok je on bio na saslušanju, odnosno prilikom njihovog kontakta.

Iz Tužilaštva BiH je saopćeno da se Vidović tereti da je, s ciljem da znatno oteža dokazivanje u sudskom postupku, sakrila tuđi predmet koji služi dokazivanju, čime je počinila kazneno djelo "sprečavanje dokazivanja".

Vidović je 16. maja negirala krivicu.