Kantonalni sud
107

Održano novo ročište u predmetu Džena Gadžun, ponovo svjedočio otac Muris

A. L.
Pred kantonalnim sudom u Sarajevu danas je održano novo ročište u predmetu Džena Gadžun u kojem je nastavio sa svjedočenjem otac djevojčice Muris.

On je svjedočio i na ročištu 8. februara kada mu je tokom unakrsnog ispitivanja pozlilo pa je ročište odgođeno, a on prevezen na KCUS.

Danas je nastavljeno unakrsno ispitivanje advokata odbrane, a tokom svjedočenja Muris je na većinu pitanja odgovarao sa "ne sjećam se". U jednom trenutku advokat Damir Koldžo, koji u predmetu zastupa Ninu Jovanović, pitao je Murisa Gadžuna čega se može sjetiti, a on mu je odgovorio sa "sjećam se da mi je dijete pod zemljom".

Prije oca, krajem decembra svjedočila je i majka Amila. Ona je, između ostalog, opisala da je putem društvene mreže Instagram kontaktirala doktoricu Ninu Jovanović kako bi dogovorila operaciju za Dženu. S obzirom na to da je cijena operacije iznosila 2.500 KM Amila je kazala da je porodica dio novca prikupila, a dio posudila. Međutim, prema zahtjevu advokata Alena Nakića glavni pretres je tada odgođen zbog isteka radnog vremena suda.

Ročišta u ovom predmetu su u nekoliko navrata otkazivana zbog nedolazaka nekih od optuženih ili njihovih advokata.

Naredno ročište zakazano je za idući četvrtak.

Djevojčica Džena Gadžun je u novembru 2021. godine operisana u privatnoj klinici "Bejtović" u Sarajevu. Tokom operacije došlo je do komplikacija, i ona je 14. novembra 2021. godine preminula na KCUS-u.

Podsjetimo, u ovom predmetu su optuženi ljekari Suad Rožajac, Nina Jovanović i Jasmina Halimić. Benjamin Bejtović, vlasnik privatne klinike u kojoj je obavljena operacija, nije optužen.