{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održani seminari "Prošlost, sadašnjost i budućnost NATO-a"

S
29.4.2011. u 16:24
0
1
Održani seminari "Prošlost, sadašnjost i budućnost NATO-a"
0
Održani seminari "Prošlost, sadašnjost i budućnost NATO-a"
U cilju boljeg upoznavanja javnosti s NATO Alijansom i njenom ulogom na Balkanu, te prednostima koje sa sobom nosi, NATO Štab Sarajevo, Ambasada Kraljevine Norveške u BiH i Ministarstvo spoljnih poslova BiH, organizovali su 27, 28. i 29. aprila u Bosanskom Brodu, Derventi i Doboju, tri seminara pod nazivom "Prošlost, sadašnjost i budućnost NATO-a".
Na ovu temu govorili su Jan Bratu, ambasador Kraljevine Norveške u BiH, ambasador Fuad Šabeta, šef Odjeljenja za mir i sigurnost Ministarstva spoljnih poslova BiH, te brig. dr. John Olsen, zamjenik komandanta i načelnik Savjetodavnog tima NATO-a pri NATO Štabu Sarajevo.

Seminarima su prisustvovali predstavnici lokalnih vlasti, političkih stranaka, poslovnih subjekata, te predstavnici nevladinih organizacija i udruženja i imali su priliku saznati više o ekonomskim, vojnim i političkim prednostima euroatlantskih integracija i mogućeg članstva u NATO-u, ali i iskazati svoje mišljenje o tome. Prisutnima je predstavljen i Strateški koncept za odbranu i bezbjednost zemalja članica Sjeveroatlantskog saveza kojeg su prošle godine u novembru usvojili šefovi vlada zemalja članica NATO-a.

"Jedna od značajnih prednosti potencijalnog članstva BiH u NATO-u je ostvarenje stvarnog utjecaja na proces donošenja odluka u NATO-u. Temeljni princip NATO-a je 'jedna zemlja – jedan glas', koji se primjenjuje na svim nivoima donošenja odluka u Alijansi", izjavio je dr. Olsen.

Govoreći o iskustvu Norveške kao članice NATO-a od samih početaka Alijanse, ambasador Bratu je istakao "da je članstvo Norveške u NATO-u važno zbog ostvarenja uticaja na odluke koje se tiču budućnosti Norveške, zbog kolektivne odbrane i zaštite vitalnih nacionalnih interesa".

U istom tonu, ambasador Šabeta je istakao da "članstvo u NATO-u obezbjeđuje sigurnost kako države tako i svakog čovjeka u njoj. Vezano je za demokraciju, slobodu i stabilnost koja otvara vrata ekonomskom progresu".

Održani seminari su nastavak niza seminara koje NATO Štab Sarajevo, Ambasada Kraljevine Norveške u BiH i Ministarstvo spoljnih poslova BiH planiraju realizovati tokom ove godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: