{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održani seminari "Prošlost, sadašnjost i budućnost NATO-a"

S
29.4.2011. u 16:24
0
1
Održani seminari "Prošlost, sadašnjost i budućnost NATO-a"
0
Održani seminari "Prošlost, sadašnjost i budućnost NATO-a"
U cilju boljeg upoznavanja javnosti s NATO Alijansom i njenom ulogom na Balkanu, te prednostima koje sa sobom nosi, NATO Štab Sarajevo, Ambasada Kraljevine Norveške u BiH i Ministarstvo spoljnih poslova BiH, organizovali su 27, 28. i 29. aprila u Bosanskom Brodu, Derventi i Doboju, tri seminara pod nazivom "Prošlost, sadašnjost i budućnost NATO-a".
Na ovu temu govorili su Jan Bratu, ambasador Kraljevine Norveške u BiH, ambasador Fuad Šabeta, šef Odjeljenja za mir i sigurnost Ministarstva spoljnih poslova BiH, te brig. dr. John Olsen, zamjenik komandanta i načelnik Savjetodavnog tima NATO-a pri NATO Štabu Sarajevo.

Seminarima su prisustvovali predstavnici lokalnih vlasti, političkih stranaka, poslovnih subjekata, te predstavnici nevladinih organizacija i udruženja i imali su priliku saznati više o ekonomskim, vojnim i političkim prednostima euroatlantskih integracija i mogućeg članstva u NATO-u, ali i iskazati svoje mišljenje o tome. Prisutnima je predstavljen i Strateški koncept za odbranu i bezbjednost zemalja članica Sjeveroatlantskog saveza kojeg su prošle godine u novembru usvojili šefovi vlada zemalja članica NATO-a.

"Jedna od značajnih prednosti potencijalnog članstva BiH u NATO-u je ostvarenje stvarnog utjecaja na proces donošenja odluka u NATO-u. Temeljni princip NATO-a je 'jedna zemlja – jedan glas', koji se primjenjuje na svim nivoima donošenja odluka u Alijansi", izjavio je dr. Olsen.

Govoreći o iskustvu Norveške kao članice NATO-a od samih početaka Alijanse, ambasador Bratu je istakao "da je članstvo Norveške u NATO-u važno zbog ostvarenja uticaja na odluke koje se tiču budućnosti Norveške, zbog kolektivne odbrane i zaštite vitalnih nacionalnih interesa".

U istom tonu, ambasador Šabeta je istakao da "članstvo u NATO-u obezbjeđuje sigurnost kako države tako i svakog čovjeka u njoj. Vezano je za demokraciju, slobodu i stabilnost koja otvara vrata ekonomskom progresu".

Održani seminari su nastavak niza seminara koje NATO Štab Sarajevo, Ambasada Kraljevine Norveške u BiH i Ministarstvo spoljnih poslova BiH planiraju realizovati tokom ove godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: