{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održani mirni protesti pred zgradom kantonalne vlade

F
28.8.2009. u 15:29
0
0
Održani mirni protesti pred zgradom kantonalne vlade
0
Održani mirni protesti pred zgradom kantonalne vlade
Sindikat policije BPK-a danas je ispred zgrade kantonalne vlade održao mirne proteste. Glavni razlog je odluka Vlade o smanjenju osnovice za plaću za juli za 10 posto, bez prethodnog mišljenja i usaglašavanja s predstavnicima sindikata.
Članovi Sindikata podsjetili su da je sporazumom koji su potpisali Vlada Federacije i Savez samostalnih sindikata jasno precizirano da će se u postupku usvajanja Zakona o uštedama prethodno postići odgovarajući aneksi na kolektivne ugovore, što se u BPK-u nije desilo.

Na protestima kojima je podršku dala Koordinacija ostalih budžetskih korisnika, od Vlade BPK-a zatraženo je da odluku o utvrđivanju osnovice za obračun plaće za juli stavi odmah van snage i donese novu s osnovicom od 360 KM te izvrši obračun i isplatu razlike umanjene plaće za juli, ali i januar i februar ove godine. Od kantonalneskupštine zatraženo je da Vladin Zakon o uštedama vrati u redovnu proceduru kao i izmjene i dopune budžeta da bi se predvidjela potrebna sredstva koja su dovoljna za plaće i naknade bez smanjenja od 10 posto.

Premijer Kantona Nazif Uruči obraćajući se prisutnima istakao je da se još od decembra prošle godine ulažu napori da ne dođe do smanjenja osnovice za plaću te da se štedjelo u svim drugim segmentima.

"Vlada nije odustala od dogovora sa sindikatom, ali sada postoje uvjeti koji se moraju ispuniti u interesu ovog kantona. Za sedmi mjesec ovaj prijedlog akontacije je napravljen iz razloga što će i kontrola MMF-a početi od jula i ukoliko u toj računici ne bude pokazano da umanjujemo i štedimo onda nećemo moći dobiti novac. Podsjećam da je aranžmanom s MMF-om predviđeno 8,7 miliona BPK-u, a tokom posljednjih razgovora od Vlade Federacije dobili smo uvjeravanja da su osigurana i četiri miliona KM granta za ovaj kanton, tako da su sve spomenuto preduvjeti koje moramo ispuniti da bismo dobili taj novac“, kazao je premijer Uruči

Uprkos svim stavovima i pojašnjenjima, Sindikat policije BPK-a najavio je nastavak protesta do ispunjenja zahtjeva, a kako je najavljeno, od ponedjeljka će aktivnosti na organizaciji protesta i eventualne pregovore s Vladom i zvanično preuzeti Koordinacija sindikata budžetskih korisnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: