BiH
0

Održani lokalni izbori u Sloveniji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U 19 sati u Sloveniji su zatvorena birališta na četvrtim po redu lokalnim izborima od osnivanja samostalne države.

Na izbore na kojima su se birali gradonačelnici i općinska vijeća u 210 općina u nedjelju je u Sloveniji izašlo 52,72 posto, što je manje od izlaska na lokalne izbore prije 4 godine kada ih se je odazvalo 58,3 posto, a koji su se odvijali zajedno s izborima za predsjednika države, prenosi Hina.

Kako pokazuju rezultati koje su sinoć objavile nacionalna televizija RTV Slovenija i komercijalna televizijska postaja POP-TV, do najvećih promjena doći će u Ljubljani i Mariboru, gdje su pozicije gradonačelnika izgubili Socijalni demokrati (SD).

Kako pokazuju rezultati ex-poll projekcija, novi gradonačelnik Ljubljane bit će nezavisni kandidat Zoran Jankovič za kojega je glasovalo 67 posto glasova. Radi se o bivšem direktoru Mercatora kojega je smijenila sadašnja vlada desnog centra.

Njen je protukandidat Jankoviću na izborima u Ljubljani bio nekadašnji guverner centralne banke France Arhar kojemu projekcije daju samo 16 posto glasova.

Jankovič je u prvim izjavama nakon objave projekcija rekao da je njegov uspjeh rezultat programa koji je ponudio građanima Ljubljane. Projekcije u slovenskom glavnom gradu pokazuju i neočekivano veliku potporu njegovoj listi predloženoj za općinsko vijeće Ljubljane koja je osvojila oko 45 posto glasova, što je tri put više od broja glasova koji su glasači namijenili najvećim stranačkim listama.

Neki analitičari njegov uspjeh već uspoređuju s modelom na kojemu je u Italiji nastao fenomen uspjeha bivšeg premijera Silvia Berlusconija, te najavljuju da će Jankovič pokazati i veće političke ambicije, možda na predsjedničkim izborima koji Sloveniju očekuju sljedeće godine ili možda na općim parlamentarnim izborima kroz dvije godine.

Uz očito razočarenje u Ljubljani stranke sadašnje vladajuće koalicije nisu u potpunosti uspjele niti u Mariboru gdje je Franci Pivec uz njihovu potporu osvojio 29 posto glasova, pa će se u drugom krugu kroz tri tjedna za mjesto gradonačelnika boriti sa zastupnikom u parlamentu Francom Kanglerom iz Slovenske pučke stranke (SLS) iako su mu predizborna istraživanja davala pobjedu u prvom krugu.

Rezultati u dva najveća slovenska grada po neslužbenim rezultatima razočarenje su donijeli i Socijalnim demokratima (SD) jer njihova članica Danica Simšič nije uspjela osvojiti drugi gradonačelnički mandat u Ljubljani, dok ga je u Mariboru izgubio njihov član Boris Sovič nakon dva puna mandata. Ta stranka ipak ostaje dosta jaka u općinskim vijećima Ljubljane i Maribora.

Iznenađenje u nekim gradovima predstavlja i uspješan nastup lokalnih lista Pokreta za pravednost i razvitak koji je ove godine u svom građanskom svojstvu osnovao predsjednik države Janez Drnovšek.