BiH
12

Održane nove konsultacija o EU integracijama BiH: Dogovoreno formiranje "Bloka za Evropu"

Klix.ba
Danas su u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu održane konsultacije na temu pozicije BiH u procesu EU integracija na kojima su prisustvovali grupa bh. parlamentaraca i predstavnika civilnog društva i akademske zajednice u BiH.

Inicijativu je pokrenuo zastupnik Senad Šepić, a pored njega sastanku su prisustvovali ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, direktor Direkcije za EU integracije Edin Dilberović te državni parlamentarci Nikola Lovrinović, Maja Gasal- Vražalica, Saša Magazinović, Željko Komšić, Lazar Prodanović, kao i predsjedavajući Komisije za EU integracije Narodne skupštine Republike Srpske, Branislav Borenović.

Tokom današnjih konsultacija učesnici su ocijenili posebno pozitivnim ovakav vid djelovanja, a s obzirom na važnost teme EU integracija, potrebu afirmacije pozitivnih procesa, te nužnost zajedničkog rada svih segmenata društva, izrazili su nadu da će ovakav vid komunikacije biti nastavljen i proširen sa drugim zainteresiranim partnerima.

S tim u vezi, dogovoreno je formiranje Bloka za Evropu koji će okupljati sve zastupnike na državnom, entitetskim i nižim nivoima vlasti, kao i predstavnike civilnog društva, akademske zajednice i medija koji žele afirmaciju i rezultat BiH na evropskom putu. Na narednoj sjednici Parlamenta, ova će inicijativa biti zvanično upućena u proceduru. Cilj ovoga Bloka je da ponudi platformu za okupljanje parlamentaraca bez obzira na njihovu političku i nacionalnu pripadnost, te međusobnu razmjenu iskustava, ideja i informacija, a biće otvoren za saradnju i sa parlamentarcima iz regiona i zemalja članica Evropske unije.

Senad Šepić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i inicijator današnjih konsultacija, kazao je kako su ove godine ovo bile druge po redu konsultacije između parlamentaraca i civilnog društva i akademske zajednice, a koje su održane na temu EU integracija. Ovakav vid razmjene mišljenja između parlamentaraca i uvaženih stručnjaka iz nevladinog i akademskog sektora iz cijele BiH je nešto što je realno nedostajalo, a od čega možemo samo svi imati koristi, smatra Šepić.

Šepić je dalje naveo kako u EU ne ulaze pojedinci, ministri, konstitutivni narodi ili vlade, već BiH kao država i njeno čitavo društvo, te da je iz iskustva drugih zemalja jasno da će brzina i kvalitet procesa pristupanja BiH u EU ovisiti od sposobnosti bh. političara da mobilizuju što veći broj ljudi sa iskustvom i znanjem da doprinesu tom procesu.

Prema njegovim riječima namjera ovih konsultacija je i želja i potreba otvaranja Parlamentarne skupštine BiH i parlamenata drugih nivoa vlasti za civilno društvo i akademsku zajednicu, te davanja platforme za nove ideje i impulse za promjene.