BiH
0

Održana završna manifestacija kampanje "Izaberi život, a ne drogu"

FENA
Završna manifestacija kampanje „Izaberi život, a ne drogu“ koja je na području Kantona Sarajevo realizirana u proteklih šest mjeseci održana je danas u Domu policije u Sarajevu.

Šef Odsjeka za odnose s javnošću MUP-a Kantona Sarajevo Jusuf Zornić je kazao da je ova kampanja edukativnog i informativnog karaktera, te da se njome želi pobuditi svijest građana.

„Hoćemo da pobudimo svijest svih institucija i državnih organa da se u 2007. godini donese državna strategija za borbu protiv zloupotrebe droga, jer mislim da je vrijeme za to“, kazao je Zornić. Istakao je da će strategija doprinijeti da se ne samo policija bori protiv ove pošasti već i sve ostale institucije i ustanove.

U kampanji su kao partneri učestvovale i medicinske, prosvjetno-pedagoške ustanove, a izuzenu pomoć je pružio EUPM.

„Imali smo tri faze kampanje - prva je bila namijenja roditeljima pod nazivom „Možda je droga“, kao upozorenje roditeljima da moraju da se posvete svojoj djeci puno više nego što se inače posvećujemo svi kao roditelji. U drugom dijelu smo se obratili mladima i podržali niz sprotskih, kulturnih i drugih aktivnosti, a početkom školske godine smo ušli u osnovne i srednje škole i još traju te aktivnosti u školama“, kazao je Zornić.

Dodao je da će ova aktivnost biti nastavljena te da će do kraja školske godine biti održano više od 100 predavanja učenicima i roditeljima, a zainteresiranim roditeljima bit će podijeljeno više od 3.000 testera za kontrolu prisustva droga u organizmu kao preventivno sredstvo.

„Preventivno smo ove godine, zahvaljujući učešću naših građana, razbili 12 organiziranih grupa dilera koji su djelovali na području Kantona Sarajevo, više od 130 osoba je lišeno slobode i u toku je njihovo procesuiranje, a oduzeto je više od tri kilograma heroina i više od pet kilograma marihuane“, kazao je Zornić, dodajući da je pored preventivnog dijela, kampanja dala i pozitivan učinak u represivnom dijelu.

Na današnjoj manifestaciji uručene su nagrade učenicima osnovnih škola za najbolje literarne i likovne radove. Za likovne radove nagrade su dobili: Anesa Brekalović („Šesta osnovna škola“), Benjamin Baščaušević (OŠ „Musa Ćazim Ćatić“), te Hana Šehagić i Zlatan Čilić (OŠ „Mula Mustafe Bašeskije“). Za najbolje literarne radove nagrađeni su: Mejrema Karavdić (OŠ „Hasan Kikić“), Irma Šeremet (OŠ „Mirsad Prnjavorac“) i Belma Kulovac (OŠ „ Zajko Delić“).