BiH
65

Održana vjersko-kulturna manifestacija "Lastavica 2014"

Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na tromeđi zeničke, kakanjske i zavidovićke općine danas je održana centralna svečanost vjersko-kulturne manifestacije "Lastavica 2014", koja se tradicionalno obilježava prve nedjelje u mjesecu augustu.

U okviru centralne svečanosti dodijeljena su i lastavička priznanja, a prisutnima su se obratili muftija zenički Ejub ef. Dautović, vojni muftija Hadis ef. Pašalić te glavni imam Medžlisa islamske zajednice Zenica Jakub ef. Salkica.

Salkica je kazao kako organizatori ni ove godine nisu postavili odluke o zabrani točenja alkohola i održavanju drugih sadržaja koji nisu dozvoljeni po pravilima islama.

"Niz je programa bilo u okviru ove manifestacije, ali su svi ovi programi vrlo skromno ili siromašno posjećeni. Odluke organizatori ne poštuju i širom ovog platoa su desetine i hiljade litara zla, ne znam šta je cilj ove i ovakve manifestacije. Nadam se da će u buduće ona prerasti u ono što svi želimo, da sve programe koje organiziramo, od promocije knjiga, večeri Kur'ana i noći mevluda i zikra, budu posjećeni i obilježeni na jedan finiji način", poručio je Salkica, aludirajući na teferič koji se svake godine održava uz obilježavanje ove više od hiljadu godina stare tradicije.

Zenički muftija Jakub ef. Salkica je u svome obraćanju sve vjernike pozvao da vjeru uzmu kao životnu pratilju, da svoju djecu odgajaju po islamskim pravilima, ali je i pomenuo da je veoma bitno na narednim izborima da Bošnjaci daju svoj glas pravim i iskrenim ljudima, koji taj glas zaslužuju.

U zvaničnom dijelu programa dodijeljena su i priznanja koja je organizacioni odbor ustanovio za Lastavicu. Lastavička plaketa pripala je Fikretu Brdareviću, direktoru BH Telecoma u Zenici, a Lastavička povelja vojnom muftiji Hadisu ef. Pašaliću.

Nakon dodijeljenih priznanja Mahmut ef. Karalić proučio je i tradicionalnu lastavičku dovu, a podne-namaz je predvodio Ismet ef. Spahić, nakon čega je završen vjerski program obilježavanja vjersko-kulturne manifestacije "Lastavica 2014".