Bez vjernika
247

Održana uskršnja misa u praznoj katedrali Srca Isusova u Sarajevu

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Obzirom na epidemiju koronavirusa, misa koja se služi na katolički blagdan Uskrs i u Sarajevu je bila zatvorena za vjernike.

Svetu misu Nedjelja Uskrsnuća Gospodina predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u katedrali Srca Isusova u Sarajevu.

Misi su prisustvovali sveštenici i katedralni hor, dok vjernika po prvi put u ovoj katedrali nije bilo na uskršnjoj misi.

Kardinal Puljić je na početku mise poželio srećan Uskrs svim vjernicima koji su primorani da je prate iz svojih domova.

"Slavimo najveće otajstvo naše vjere, slavimo Hristovo uskrsnuće. Niste mogli danas poći u crkvu slaviti misu, zato pomoću elektronskih sredstava mi dolazimo k vama, u vaše domove", rekao je on.

Vjernicima je poželio blagoslov Hristovog uskrsnuća u domovima i poručio da se trebaju ujediniti pobožnošću.

Kardinal Vinko Puljić u obraćanju u praznoj katedrali naveo je da je trenutno vrijeme neizvjesnosti, straha i da se sada nalazimo pred tamom koja može čovjeka blokirati.

Nadbiskup vrhbosanski naveo je da je ovo vrijeme kad se ne može ispovijediti i kad se ne može fizički sudjelovati na misama.

"Ne zato što se smrti bojimo, već što ne želimo biti sukrivci zaraze koja bi mogla druge zaraziti, zato smo suzdržani, kontrolirani. Isus donosi svjetlo nade: Ja sam pobijedio i smrti i grijeh i ja sam pobijedio i svaku tamu", poručio je Puljić.

Također je skrenuo pažnju da osim mraka straha postoji i mrak mržnje koji se širi na razne načine, te pozvao da se ukloni takav mrak, gramzivost, osjećaj sebičnosti, da čovjek osjeti ljepotu.

"U trenucima tjeskobe znamo se zapitati dokle ćemo ovako. Gospodine vrati nam nadu da ti imaš zadnju riječ. Koliko god vjerovali znam tvoja je zadnja, daj da se prihvatim nje da se držim nje i da hrabro kročim u ovaj život, da ukonim svaki strah, u pouzdanju u tebe uskrsloga", poručio je Puljić.