Sarajevo
0

Održana tribina "Kako je preživio komunizam u BiH"

FENA
U organizaciji Udruženja "Mladi muslimani", večeras je u Sarajevu održana tribina pod nazivom "Kako je preživio komunizam u BiH" u povodu obilježavanja 20 godina od rušenja Berlinskog zida.

Organizator ističe kako je njihova obaveza bila organizirati ovakav skup s obzirom na godišnjicu rušenja simbola komunizma, te zbog činjenice da su članovi ovog udruženja bili žrtve komunizma u više montiranih sudskih procesa 1946., 1949, te u tzv. 'sarajevskom procesu' 1983. godine.

Gosti tribine su bili prof dr. Džemaludin Latić, profesor Mustafa Spahić, te Fatmir Alispahić, koji su iznijeli svoje viđenje jugoslovenskog tipa komunizma i njegovog odnosa prema BiH i Bošnjacima.

Latić, koji je i sam u tzv. sarajevskom procesu osuđen na 6,5 godina zatvora, ustvrdio je kako BiH i Bošnjaci još uvijek trpe posljedice komunizma, te je za njega potpuno neshvatljivo zašto u BiH niko ne predlaže donošenje zakona protiv komunističkog djelovanja.

Latić smatra kako je zadatak bh. historije da istraži zločine komunizma, jer će tek onda, kako je kazao, početi prava antikomunistička borba.

Profesor Spahić, koji je također u tzv. sarajevskom procesu bio osuđen na pet godina zatvora, govorio je o razlozima samouništenja socijalizma i komunizma kao svjetskog pokreta.

Uvodničar Fatmir Alispahić mišljenja je da je komunizam preživio u BiH zbog Bošnjaka.

Alispahić smatra kako Bošnjaci imaju takav stav prema komunizmu jer o njemu ne znaju pravu istinu.