Značajan datum
11

Održana svečana sjednica Upravnog odbora SGV-PR povodom Dana državnosti BiH

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH, danas je u Sarajevu održana svečana sjednica Upravnog odbora Srpskog građanskog vijeća pokreta za ravnopravnost (SGV-PR) u BiH.

O mjestu, ulozi i značaju 25. novembra u državnom i pravnom kontinuitetu BiH govorio je v.d. predsjednika SGV-a Sretko Radišić, a godišnja nagrada SGV-a za 2017. godinu dodjeljena je Miladinu Vidakoviću, donedavnom predsjedniku ove organizacije.

Radišić je novinarima prije sjednice kazao da je u tradiciji SGV-a da obilježava ovaj datum.

"U njemu smo vidjeli ishodište, inspiraciju. Čuvamo sjećanje na taj značajan datum, a danas ćemo se još jednom podsjetiti na njegov značaj", kazao je Radišić.

Govoreći o značaju ovog datuma, Radišić je naveo da je 25. novembar "prepoznao i prošlost i sadašnjost i budućnost života građana i naroda na ovim prostorima“.

"Mislim da BiH samo može funkcionirati i egzistirati po toj formuli. Mi kao SGV tu smo bili i u najtežim vremenima, podržavali smo zajednički život", kazao je Radišić.

Član SGV-a i član Predsjedništva RBiH u ratnom periodu Mirko Pejanović je izjavio novinarima da je 25. novembar istorijski datum, jedan od najvažnijih istorijskih datuma u novijoj istoriji BiH.

"Svakom građaninu, svakom narodu, svakoj organizaciji pa i SGV-u znači to da je na Prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjić-Gradu 1943. godine utemeljena državnost BiH, konkretno u smislu formiranja BiH kao federalne državne jedinice tada unutar demokratske federativne Jugoslavije. A to je, nakon 1463. godine, obnovljena državnost BiH, da građani i narodi BiH imaju svoju državu, da je mogu slobodno izgrađivati, da mogu upravljati njenim razvojem i da u njoj mogu imati punu političku i nacionalnu ravnopravnosT", kazao je Pejanović.

Dodao je da je to bila jedna "istorijska formula za egzistenciju države i za miran život građana i naroda u BiH".