BiH
0

Održana svečana sjednica povodom Dana nezavisnosti

FENA
U Sarajevu je u nedjelju, povodom 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, održana zajednička svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva, općinskih vijeća, Skupštine Kantona Sarajevo i Foruma parlamentaraca BiH '90-'96.

Sjednicom su predsjedavali predsjedavajući Gradskog vijeća Marin Ivanišević, predsjedavajući Skupštine KS-a Denis Zvizdić i predsjednik Foruma parlamentaraca BiH Miro Lazović.

Profesor Fakulteta političkih nauka (FPN) u Sarajevu dr. Nerzuk Ćurak prigodnim govorom obratio se prisutnima na svečanoj sjednici.

  • Današnja Bosna i Hercegovina svojom političkom arhitekturom još uvijek je zarobljena u gramatiku rata. Budući da taj rat nije imao pobjednika, on nije mogao proizvesti ni političkog subjekta koji će riješiti probleme. Zato se bosanski slučaj čini neriješivim. Stoga je pravo ime naše petnaestogodišnje postkonfliktne egzistencije mirovanje u lažnom kretanju. BiH dinamično statira, kazao je dr. Ćurak.

Dodao je da je naša dvojna i dvojbena zemlja jedna od najkompliciranijih svjetskih država, koja je uz svoju unutrašnju složenost, opterećena i najteretnijim nacionalistima novoga doba, te da je preuređenje takve države najveći izazov za međunarodnu zajednicu i samu BiH.

  • To ide dosta teško. Hiperprodukcija ministarskih funkcija omogućila je proizvodnju snažnog birokratskog aparata koji se, po birokratskoj navici, opire promjenama. Sraslost partijskih i državnog aparata stvorila je pseudodržavni pokret koji ima svoju vezivnu ideologiju, a to je odbrana dejtonskog političkog koncepta koji spriječava uključivanje BiH u evropske integracije, naglasio je Ćurak.

  • Očigledno je važnost promjene Ustava prepoznata, što indicira zaključak da je taj proces jedan od najvažnijih političkih projekata u BiH, dodao je.

Ćurak smatra da dosadašnji razgovori predstavnika političkih stranaka i parlamentarnih zastupnika, prije svega razgovori između političkih lidera stranaka na vlasti, nisu razgovori koji pripadaju zoni političkog pluralizma, već da oni isijavaju jednu razornu geopolitičku i političku kulturu.

  • Ako američka podrška (koja uključuje ultimativan odnos prema domaćim političkim akterima) izostane, pregovori Brisela s BiH o priključenju, pretvorit će se u trajne pregovore o priključenju bez priključenja, jer Brisel samim sobom ne može uvesti dejtonsku državu pod svoje političko, ekonomsko i pravno polje. Drugim riječima, bez vašingtonskog natkriljujućeg djelovanja ulazak BiH u EU pretvorit će se u iluziju o ulasku, a građani će se medijskim spinovanjem ubijeđivati da samo što nismo ušli u zonu briselske jurisdikcije. Dejtonska BiH osuđena je samo na asimptotsko približavanje Evropskoj uniji, što domaći akteri znaju ali ne priznaju pa se kroz nove stranačke pregovore o promjeni Ustava, u BiH konstituira trajna ustavna kriza kao novo porijeklo nestabilnosti države, naglasio je Ćurak.

Dodao je da je odsustvo mira kao najpoželjnije forme ljudske egzistencije, snažno je uporište za jačanje okova etničkog identiteta koji zarobljavaju BiH u geometriju nasilja i ne dozvoljavaju da mir bude išta drugo do ono što se kaže sa izvlaštenih govornica etnoreligijske i političke moći.

  • Zato valja, hegelijanskim lukavstvom uma, doći do konsenzualnih promjena ustava koje su tako koncipirane da je nužnost stalne ustavne revizije neminovna, jer ako nema stalnosti ustavnih promjena, ustavnih promjena de facto nema, naglasio je, između ostalog, dr. Ćurak.

Svečana sjednica održana je u amfiteatru Parlamentarne skupštine BiH.

Prije 17. godina, 1. marta održan je referendum kada se 66 posto građana BiH izjasnilo da želi suverenu i nezavisnu BiH.