Sarajevo
35

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Centar povodom Dana nezavisnosti BiH

A. P.
Povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine Općinsko vijeće Centar Sarajevo održalo je 26. februara 2020. godine svečanu sjednicu kojoj su, osim vijećnika i rukovodstva Općine prisustvovali predstavnici boračkih i udruženja civilnih žrtava rata, članovi porodica šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi, demobilisani borci Armije i MUP-a RBiH, predstavnici drugih nivoa vlasti, preduzeća i ustanova, mjesnih zajednica, nevladinih udruženja.

Zasjedanje je otvorila predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić koja je nakon intoniranja državne himne i odavanja počasti poginulim braniteljima Bosne i Hercegovine, zaželjela dobrodošlicu prisutnima, te čestitala Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Uz naglasak da je 1. mart jedan od najvažnijih datuma u novijoj historiji Bosne i Hercegovine, jer se većina njenih građana opredijelila za budućnost BiH kao suverene i nezavisne države koja je nastala u najtežim ratnim okolnostima, predsjedavajuća Karačić je kazala da je i danas naš put pun prepreka, te da borba za budućnost Bosne i Hercegovine i dalje traje i da na tom putu moramo istrajati. O periodu i historijskim dešavanjima koji su prethodili referendumu i sticanju nezavisnosti Bosne i Hercegovine, kao neposredni akter tih dešavanja govorio je Miro Lazović, predsjednik Skupštine RBiH, koji je u tom svojstvu obavljao i funkciju člana ratnog Predsjedništva RBiH.

"1. mart 1992. godine je dan kada su se građani BiH slobodnom voljom putem referenduma opredijelili da žele nezavisnu državu ravnopravnih naroda i građana. To je datum koji budi emocije, evocira mnoga sjećanja i loša i dobra. U vrtlogu historijskih dešavanja koja su zahvatila našu zemlju u tom predratnom periodu Skupština RBiH je odlučila prihvatiti sugestiju Evropske zajednice da, ako želimo ostati cjeloviti, samostalni i nezavisni, to moramo uraditi putem referenduma, nakon čega je BiH po prvi put u svojoj historiji kao samostalna država dobila međunarodno priznanje. Danas nažalost nemamo onu Bosnu i Hercegovinu iz referendumskog pitanja. Ona je nažalost danas samo cjelovita. Sačuvan je okvir, ali je sadržaj tog okvira haotičan. Sjene neostvarenih ratnih ciljeva još uvijek lebde nad BiH. Multietnička struktura Bosne i Hercegovine je tokom proteklog rata branila Bosnu i Hercegovinu i za takvu BiH su ginuli naši borci. Bosna i Hercegovina je danas duboko podijeljena i kao društvo i kao država. Podijeljena je neprincipijelnim mirovnim dogovorom u Dejtonu u kojem su velike sile i interesi odlučili da BiH izgleda ovako kakva je danas. Bez obzira na sve uvjeren sam da cjelovita BiH ima svoju budućnost", kazao je Lazović.

Svečanom skupu se obratio i načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić. Uz čestitke za Dan nezavisnosti BiH načelnik je rekao: "1. mart 1992. godine jeste i ostat će datum trajno upisan u povijesti naše domovine kao jedan od najsudbonosnijih trenutaka kada su građani na održanom referendumu odlučili da žele nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. Danas izgovorene historijske činjenice su posebno važne za mlađe generacije. Općina Centar će biti primjer svim lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini i državama u regiji kako se njeguje matrica mulitetničkog prostora koja nas može bez ikakvih problema dovesti u Evropsku uniju. Mi želimo, hoćemo i pokazujemo kao primjerna lokalna zajednica da njegovanje mulitetničkog, multikulturalnog i multikonfesionalnog prostora jeste evropski i civilizacijski benefit koji ćemo podržavati, što je u saglasnosti sa platformom koju je usaglasilo multietničko ratno Predsjedništvo na čelu sa prvim predsjednikom i vrhovnim komandantom Armije RBiH Alijom Izetbegovićem. Taj put želimo nastaviti i vjerujemo da je to najbolje moguće rješenje za sve one koji vole državu Bosnu i Hercegovinu. Istovremeno, ne možemo i nećemo zaboraviti žrtvu koja je podnijeta da bi se odbranila nezavisnost naše domovine. Naši šehidi i poginuli borci koji su svoje živote ugradili u temelje nezavisne i slobodne Bosne i Hercegovine zasigurno su je zamišljali drugačije u odnosu na to kako ona izgleda danas. Na nama je da, prije svega dijalogom, uredimo Bosnu i Hercegovinu po mjeri kako to njeni stanovnici i zaslužuju. Onakvoj gdje je svaki čovjek jednak, sa visokim stepenom vladavine prava, sigurnosti, ali i mogućnosti napretka. To je moja Bosna i Hercegovina i danas se za takvu borim. Od te borbe neću odustati", kazao je Ajnadžić.

Prvi mart se obilježava kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine još od 1992. godine. Naime, 29. februara i 1. marta 1992. godine održan je referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od SFRJ. Na referendumsko pitanje "Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?" većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana. Na referendum je izašlo oko 64,31% građana s pravom glasa, a za nezavisnost BiH glasalo je njih 99,44%. Održavanje referenduma za nezavisnost preporučila je Arbitražna komisija međunarodne konferencije o Jugoslaviji.

Na osnovu rezultata referenduma Evropska zajednica je 6. aprila 1992. priznala BiH kao nezavisnu državu, a dan kasnije to su učinile i Sjedinjene Američke Države. Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Ujedinjenih naroda.