Sarajevo
0

Održana sjednica zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH

FENA
Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH produžila je za 20 dana komisijski rok za razmatranje Prijedloga zakona o graničnoj kontroli.

Predsjedavajući Zajedničke komisije Branko Zrno kazao je danas Feni da je prema informacijama koje ima, prijedlog tog zakona uglavnom usaglašen te da ima petnaestak bitnih preinaka, odnosno stvari koje treba implementirati u zakon.

Prema njegovim riječima, eksperti su usaglasili i Prijedlog zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme, tako da bi Zajednička komisija principe tog zakona mogla razmatrati na narednoj sjednici.

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH su prije sjednice imali sastanak sa zapovjednikom EUFOR-a generalbojnikom Ignaciom Martinom Villalainom.

"General nas je izvijestio o onome što oni sada rade, koje su im osnovne zadaće u BiH. Obradovala nas je informacija da je EUFOR, u suštini, kompletne svoje zadaće, odnosno svoje nadležnosti prenio na domaće institucije. Još je u njegovoj isključivoj nadležnosti kontrola kretanja oružja i vojne opreme. Ovim zakonom će biti i ta njegova nadležnost prenesena na domaće institucije“, kazao je Zrno.

Članovima Zajedničke komisije je upućen poziv da posjete kontingent - zapovjedništvo EUFOR-a u Sarajevu.