BiH
0

Održana sjednica zajedničke Komisije za ljudska prava PSBiH

FENA
Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku je danas u Sarajevu razmatrala Izvještaj o radu Državne komisije za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana u BiH za period od 1. marta 2006. do 31. decembra 2007. godine.

Predsjedavajući Komisije Sadik Ahmetović je nakon sjednice kazao da je podržan izvještaj te da je zaključeno da treba produžiti mandat ovoj komisiji, s obzirom na to da ima još dosta slučajeva koji su predmet revizije, pogotovo s područja bivše Jugoslavije.

Zajednička komisija je upoznata o dopisu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u vezi sa slučajem "alžirske grupe“ i o procesu koji su poduzeli advokati koji zastupaju "alžirsku grupu“.

"Jedino što možemo mi zahtijevati jest da institucije BiH sarađuju s njihovim advokatskim timom“, kazao je Ahmetović.

Na današnjoj sjednici razmatran je i izvještaj o posjeti delegacije Parlamentarne skupštine BiH Republici Srbiji, u sklopu koje je obavljena i posjeta Iliji Jurišiću koji se nalazi u pritvoru u Beogradu, pod optužbom za ratni zločin u vezi sa slučajem "Tuzlanska kolona“.

Ahmetović je kazao da je danas zaključeno da se od organa Republike Srbije traži da omoguće Iliji Jurišiću da se brani sa slobode. Prema njegovim riječima, ovaj zaključak će biti proslijeđen institucijama BiH koje mogu uputiti zahtjev institucijama Srbije i nadležnoj komisiji Republike Srbije.