BiH
0

Održana sjednica Vijeća nacionalnih manjina BiH

FENA
Predstavnici Vijeća nacionalnih manjina BiH će u prvih šest mjeseci 2009. izvršiti monitoring provođenja “Akcionog plana o obrazovnim potrebama Roma i ostalih nacionalnih manjina u BiH” čiji su potpisnici entitetska i kantonalna ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta koja su se obavezala na provođenje elemenata iz Akcionog plana.

Program monitoringa koji je usvojen danas na sjednici Vijeća, pored obilaska ministarstava obrazovanja, nauke, kulture i sporta, predviđa i odvojene susrete s predstavnicima vlasti i nacionalnih manjina u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, zatim u Sarajevu, Banjoj Luci, Bijeljini i Prnjavoru, na koje će biti pozvani i predstavnici nacionalnih manjina iz susjednih općina.

Na današnjoj sjednici je usvojen plan za studijske posjete Zagrebu i Beogradu i obavljene su pripreme za održavanje okruglog stola o "Položaju nacionalnih manjina u BiH" čiji bi akcenti trebali biti na učešću nacionalnih manjina u izbornom procesu i definiranju statusa nacionalnih manjina u kontekstu najavljenih promjena Ustava BiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.