BiH
0

Održana sjednica ustavnopravne komisije PSBiH

FENA
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je danas u Sarajevu podržala Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama BiH uz dva prihvaćena amandmana.

Predsjedavajući Komisije Šefik Džaferović je kazao za Fenu da se radi o prijedlogu zakona koji je pripremila Interresorna radna grupa i bit će dostavljen parlamentu na razmatranje.

Ustavnopravna komisija je podržala i prijedloge zakona o izmjenama i dopunama: Zakona o ličnoj karti državljana BiH, Zakona o jedinstvenom matičnom broju i Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH.

"Što se tiče Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku, zakazana je rasprava na sjednici Ustavnopravne komisije za 12. maj. Bila je javna rasprava, potrebno je produženje roka da se izvrši adekvatna priprema, pozovu eksperti koji su učestvovali u njegovoj izradi i da 12. maja bude razmatran taj zakon“, kazao je Džaferović.

Na zahtjev određenog broja poslanika odgođena je rasprava o Prijedlogu zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima te o Prijedlogu okvirnog zakona o srednjem stručnom obrazovanju i obuci u BiH. Prijedlozi tih zakona bi trebali biti razmatrani 10. maja.

"Ministarstvo civilnih poslova, ministar Sredoje Nović, je također tražio da izvrši detaljan uvid u amandmane vezano za zakon o lijekovima tako da je i on predložio odgađanje sjednice komisije, a pošto je sjednica Doma negdje 14. maja odlučili smo da u subotu 10. maja radimo i završimo te dvije tačke dnevnog reda“, kazao je Džaferović.