BiH
0

Održana sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH

FENA
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu utvrdila postojanje ustavnog osnova, usklađenosti s pravnim sistemom BiH i proslijedila u proceduru Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2007. godinu.

Također, utvrđena je usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom te u proceduru su upućeni prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama: Zakona o državljanstvu BiH, čiji je predlagač poslanik Remzija Kadrić; Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, predlagača poslanika Mehmeda Suljkanovića i Zakona o carinskoj tarifi BiH, čiji je predlagač poslanik Milorad Živković.

Predsjedavajući Komisije Šefik Džaferović je nakon sjednice izjavio za Fenu da je Ustavnopravna komisija podržala principe Prijedloga zakona o dopunama Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač Centralna izborna komisija BiH.

Predloženim dopunama predviđa se da politička stranka i koalicija koja na kandidatskoj listi za kompenzacijske mandate nema više kandidata, a ima još osvojenih mandata za raspodjelu, može po obavještenju Centralne izborne komisije BiH u roku od 48 sati na propisnom obrascu dostaviti dopunsku kandidatsku listu za kompenzacijske mandate.

„Taj izborni zakon ima i drugi član koji govori o popuni nedostajućih delegata u klubovima naroda u Federalnom parlamentu. Ali su članovi Izborne komisije koji su danas bili prisutni povukli taj član zbog toga što u međuvremenu nije došlo do promjene Ustava FBiH. Jer se Ustav FBiH mora promijeniti i omogućiti onima koji nisu izabrani kao poslanici u kantonalne skupštine da mogu biti birani u federalni Dom naroda pa će, ako dođe do te promjene, pošto je ovo sad bilo prvo čitanje ili principi na Ustavnoj komisiji, i ta stvar biti uređena i regulirana ovim zakonom“, kazao je Džaferović.