BiH
0

Održana sjednica ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH

FENA
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je danas razmatrala više prijedloga zakona, te ocijenila da imaju ustavni osnovi i da su usklađeni s pravnim sistemom.

Razmatrani su prijedlozi zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju u BiH i o agenciji za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u BiH.

Također, Komisija je razmatrala i prijedloge zakona o izmjenama i dopunama: Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH i Zakona o centralnoj evidenciji i razmjeni podataka; prijedloge zakona o dopunama: Izbornog zakona BiH i Zakona o nadzoru nad tržištem u BiH te prijedlog zakona o izmjeni Zakona o službi u Oružanim snagama BiH.

„Ustavnopravna komisija je danas procjenjivala samo ustavni osnov i usklađenost s pravnim sistemom podnesenih zakona i ocijenila je da imaju ustavni osnovi i da su usklađeni s pravnim sistemom“, kazao je za Fenu predsjedavajući Komisije Šefik Džaferović.

Dodao je kako ih je Usavnopravna komisija uputila u daljnju parlamentarnu proceduru, to znači na Kolegij koji će ih kasnije rasporediti prema nadležnim komisijama.

Neki od ovih zakona će se, prema Džaferovićevim riječima, vratiti Ustavnopravnoj komisiji kao nadležnoj komisiji koja će onda raspravljati o suštini samih zakona.