PSBiH
0

Održana sjednica Ustavnopravne komisije Doma naroda

FENA
Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) podržala je danas Prijedlog zakona o genetski modificiranim organizmima, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Podržana su ustavna načela i principi Prijedloga zakona o besplatnoj pravnoj pomoći čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Usvojen je zaključak da se izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o advokaturi, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, odgodi do održavanja javne rasprave koja je zakazana za 26. februar.

Podržana su ustavna načela i principi Prijedloga zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima kao i ustavni osnov Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona BiH o izvršenju kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Usvojen je Zaključak da se povodom Prijedloga ovog zakona podrži održavanje javne rasprave, koja je zakazana za 3. mart.

Na današnjoj sjednici su podržani ustavni osnov i principi Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim tijelima uprave BiH, Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za rad i zapošljavanje BiH čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Odgođeno je izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o unutrašnjoj i pomorskoj plovidbi i Prijedlogu zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, dok je podržan ustavni osnov Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima BiH i Prijedloga zakona o dopuni Zakona o carinskoj tarifi BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Primljena je k znanju Informacija o kaznenim djelima protiv dostojanstva osobe i morala u BiH, s naglaskom na kaznena djela krijumčarenja i trgovine ljudima, u 2006. i 2007. godini i prvih devet mjeseci 2008. godine, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.