Sarajevo
0

Održana sjednica Ustavnog suda BiH

FENA
Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je održao 108. sjednicu Malog vijeća i 74. sjednicu Vijeća od pet sudaca, na kojima je odlučio o 88 apelacija.

Ustavni sud BiH je, između ostalih, usvojio apelacije: "Raiffeisen Bank" d.d. Sarajevo, zaključivši da je upis založnog prava na nekretnini dozvoljen ukoliko je potraživanje vjerovnika odredivo (individualizacija), iako potraživanje u vrijeme upisa nije izvjesno.

Način na koji su sudovi tumačili odredbu člana 227. Zakona o izvršnom postupku („Službene novine FBiH“ broj 32/03) u vezi sa članom 251.b Zakona o izvršnom postupku („Službeni list RBiH“ br. 2/92, 16/92 i 13/94), u smislu da potraživanje mora biti aktuelno i postojeće, je arbitrarno, te predstavlja povredu prava na imovinu apelanta iz člana II/3.k) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 1. Protokola broj 1 uz Evropsku konvenciju.

Ustavni sud BiH je, nadalje, u predmetu Akifa Lutvice zaključio da je prekršeno pravo na pravično suđenje iz člana II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 6. stav 1. Evropske konvencije i pravo na imovinu iz člana II/3.k) i člana 1. Protokola broj 1 uz Evropsku konvenciju, kada je apelant onemogućen da u izvršnom postupku naplati svoje potraživanje po osnovu stare devizne štednje, koje je dosuđeno pravosnažnom sudskom presudom, što je posljedica zakona kojima se vrši neopravdano miješanje u ova prava apelanta ili ako se nadležna vlast pravda nedostatkom finansijskih sredstava.

Sve odluke usvojene na ovim sjednicama bit će objavljene na web stranici Ustavnog suda BiH www.ustavnisud.ba u roku od mjesec dana, nakon što se dostave apelantima, saopćeno je iz Ustavnog suda BiH.