{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održana sjednica Ustavnog suda BiH

F
15.1.2009. u 16:02
0
0
Održana sjednica Ustavnog suda BiH
0
Održana sjednica Ustavnog suda BiH
Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je održao 108. sjednicu Malog vijeća i 74. sjednicu Vijeća od pet sudaca, na kojima je odlučio o 88 apelacija.
Ustavni sud BiH je, između ostalih, usvojio apelacije: "Raiffeisen Bank" d.d. Sarajevo, zaključivši da je upis založnog prava na nekretnini dozvoljen ukoliko je potraživanje vjerovnika odredivo (individualizacija), iako potraživanje u vrijeme upisa nije izvjesno.

Način na koji su sudovi tumačili odredbu člana 227. Zakona o izvršnom postupku („Službene novine FBiH“ broj 32/03) u vezi sa članom 251.b Zakona o izvršnom postupku („Službeni list RBiH“ br. 2/92, 16/92 i 13/94), u smislu da potraživanje mora biti aktuelno i postojeće, je arbitrarno, te predstavlja povredu prava na imovinu apelanta iz člana II/3.k) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 1. Protokola broj 1 uz Evropsku konvenciju.

Ustavni sud BiH je, nadalje, u predmetu Akifa Lutvice zaključio da je prekršeno pravo na pravično suđenje iz člana II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 6. stav 1. Evropske konvencije i pravo na imovinu iz člana II/3.k) i člana 1. Protokola broj 1 uz Evropsku konvenciju, kada je apelant onemogućen da u izvršnom postupku naplati svoje potraživanje po osnovu stare devizne štednje, koje je dosuđeno pravosnažnom sudskom presudom, što je posljedica zakona kojima se vrši neopravdano miješanje u ova prava apelanta ili ako se nadležna vlast pravda nedostatkom finansijskih sredstava.

Sve odluke usvojene na ovim sjednicama bit će objavljene na web stranici Ustavnog suda BiH www.ustavnisud.ba u roku od mjesec dana, nakon što se dostave apelantima, saopćeno je iz Ustavnog suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: