{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održana sjednica Upravnog odbora Instituta za nestale osobe BiH

F
18.11.2010. u 17:05
0
1
Održana sjednica Upravnog odbora Instituta za nestale osobe BiH
0
Održana sjednica Upravnog odbora Instituta za nestale osobe BiH
Foto: Ilustracija
Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Instituta za nestale osobe BiH prezentirana je informacija o procesu verifikacije nestalih osoba u Centralnoj evidenciji nestalih, a konstatirano je da je ostvaren značajan napredak u procesu verifikacije nestalih osoba.
Predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović kazao je Feni da je do sada verificirano više od 600 osoba, a da je za verifikaciju pripremljeno oko 300.

Dodao je da se za nešto više od 2.000 osoba čeka još jedan dokument da bi i oni bili podvrgnuti verifikaciji.

"Očekivanja ovog instituta su da će do 31. decembra biti verificirano oko 3.000 nestalih osoba, što je značajan iskorak u odnosu na stanje koje smo imali sredinom ove godine", potvrdio je Mašović.

Na početku godine, ističe on, Institut je imao problema s nedostatkom kadrova, neprikupljenim primarnim evidencijama nestalih kao i problema s nedostavljenim zapisnicima o identifikaciji, a zbog čega je broj identificiranih osoba bio znatno manji.

Centralna evidencija sadrži imena oko 34.000 nestalih osoba, a očekuje se da će u procesu verifikacije oko 2.000 osoba biti brisano s ovog spiska jer nemaju status nestalih osoba u skladu sa Zakonom o nestalim osobama.

Mašović je pojasnio da se radi o dvostrukim imenima jedne osobe ili su neke porodice prijavile nestanak osoba koje su se naknadno pojavile, a porodice nisu tražile brisanje njihovog imena iz Centralne evidencije.

Na sjednici je još razmatrana i ostavka člana Upravnog odbora Brane Dursuma, a u narednom periodu zauzet će se stav o njegovoj ostavci, jer Upravni odbor želi da se održi sastanak s Dursumom.

Kolera stigla na Foridu

18.11.2010. u 17:20

"Bit ćemo opozicija u RS-u"

18.11.2010. u 16:39
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: