BiH
0

Održana sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu

FENA
O aktualnim temama visokoškolskog obrazovanja raspravljali su danas na 7. sjednici članovi Senata Univerziteta u Sarajevu

Dnevni red sjednice kojoj su prisustvovali i premijer KS-a Samir Silajdžić te kantonalni ministar kulture i sporta Emir Hadžihafizbegović obuhvatio je rasprave i sugestije članova Senata o zakonu o visokom obrazovanju, rezultate i informacije o primjeni Bolonjskog procesa na ovoj visokoškolskoj ustanovi, saradnju Univerziteta u Sarajevu s visokoškolskim institucijama u regionu i inostranstvu te najavljenu manifestaciju "Biciklijada - memorijal Suade Dilberović.

"Sarajevski univerzitet je na putu ka veoma uspješnoj realizaciji Bolonjskog procesa i pridruživanju evropskoj akademskoj zajednici. Tome svakako doprinose i projekti međunarodne saradnje sa svjetskim univerzitetima", kazao je novinarima rektor Univerziteta u Sarajevu Faruk Čaklovica.

Prvi pu na Sarajevskom univerzitetu početak nove akademske godine bit će obilježen kulturno-sportskom manifestacijom "Biciklijada - memorijal Suade Dilberović" u spomen na prvu žrtvu agresije na BiH, studenticu Univerziteta u Sarajevu. Ovu manifestaciju koja će, prema najavama rektora Čaklovice, prerasti u tradicionalnu, podržalo je kantonalno Ministarstvo kulture i sporta.

"Ministarstvo kulture i sporta KS-a namjerava da pokrene projekt otvaranja institucija kulture s područja KS-a za studente ovog univerziteta. U planu su različiti programi koji će biti besplatni a namjera je da studenti prođu kroz ove institucije, da se upoznaju s njima i besplatno pogledaju predstavu, odslušaju koncert ili posjete izložbe", rekao je ministar Hadžihafizbegović.