{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održana sjednica Savjeta za građevinarstvo

F
14.7.2009. u 18:01
0
0
Održana sjednica Savjeta za građevinarstvo
0
Održana sjednica Savjeta za građevinarstvo
Savjet za građevinarstvo, industriju građevinskog materijala i projektantske usluge Privredne komore Kantona Sarajevo razmatrao je na današnjoj sjednici prijedloge tri pravilnika koja se odnose na toplotnu zaštitu i sisteme ventilacije, klimatizacije, grijanja i hlađenja objekata.
Privrednici podržavaju donošenje tih pravila, uz konstataciju da su ovakvi i slični propisi potrebni BiH da se približi zemljama okruženja koje su već u mnogome odmakle u oblasti povećanja energetske efikasnosti.

„Kanton Sarajevo godišnje troši više od milijardu KM samo na energetske potrebe i svaki procent uštede višestruko bi se odrazio na ublažavanje posljedica recesije, kao i na privredu BiH i KS-a. Također, postoji veliki broj međunarodnih fondova koji finansiraju projekte povećanja energetske efikasnosti, što dodatno govori o značaju donošenja ove legislative“, kazala je koordinatorica u Komori za oblast građevinarstva Lejla Zečević-Selmanović.

Razgovarano je i o aktuelnoj situaciji u građevinarstvu, uz ocjenu da su radovi posljednjih mjeseci znatno usporeniji, a u ovom trenutku na nekim većim gradilištima čak i obustavljeni.

Prema podacima koje je iznijela predsjednica Savjeta za građevinarstvo, IGM i projektantske usluge Silvana Marić, vrijednost obavljenih građevinskih radova u FBiH u odnosu na isti period prošle godine manja je za oko 40 posto. Smanjen je i broj angažovanih građevinskih radnika u inostranstvu za oko 30 posto, te vrijednost obavljenih radova u inostranstvu za 25,6 posto.
„Sve ono na što smo upozoravali se dešava, a naša dalja predviđanja su da će poslovni rezultati ići silaznom putanjom“, naglasila je Marić.

Uz niz specifičnih mjera koje Komora predlaže i dalje se insistira na investiranje u domaću infrastrukturu, nastavak radova na koridoru Vc i održavanje investicionog ciklusa, pri čemu treba voditi računa da se uslovi tendera prilagode realnom stanju građevinskih firmi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: