{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održana sjednica Savjeta za građevinarstvo

F
14.7.2009. u 18:01
0
0
Održana sjednica Savjeta za građevinarstvo
0
Održana sjednica Savjeta za građevinarstvo
Savjet za građevinarstvo, industriju građevinskog materijala i projektantske usluge Privredne komore Kantona Sarajevo razmatrao je na današnjoj sjednici prijedloge tri pravilnika koja se odnose na toplotnu zaštitu i sisteme ventilacije, klimatizacije, grijanja i hlađenja objekata.
Privrednici podržavaju donošenje tih pravila, uz konstataciju da su ovakvi i slični propisi potrebni BiH da se približi zemljama okruženja koje su već u mnogome odmakle u oblasti povećanja energetske efikasnosti.

„Kanton Sarajevo godišnje troši više od milijardu KM samo na energetske potrebe i svaki procent uštede višestruko bi se odrazio na ublažavanje posljedica recesije, kao i na privredu BiH i KS-a. Također, postoji veliki broj međunarodnih fondova koji finansiraju projekte povećanja energetske efikasnosti, što dodatno govori o značaju donošenja ove legislative“, kazala je koordinatorica u Komori za oblast građevinarstva Lejla Zečević-Selmanović.

Razgovarano je i o aktuelnoj situaciji u građevinarstvu, uz ocjenu da su radovi posljednjih mjeseci znatno usporeniji, a u ovom trenutku na nekim većim gradilištima čak i obustavljeni.

Prema podacima koje je iznijela predsjednica Savjeta za građevinarstvo, IGM i projektantske usluge Silvana Marić, vrijednost obavljenih građevinskih radova u FBiH u odnosu na isti period prošle godine manja je za oko 40 posto. Smanjen je i broj angažovanih građevinskih radnika u inostranstvu za oko 30 posto, te vrijednost obavljenih radova u inostranstvu za 25,6 posto.
„Sve ono na što smo upozoravali se dešava, a naša dalja predviđanja su da će poslovni rezultati ići silaznom putanjom“, naglasila je Marić.

Uz niz specifičnih mjera koje Komora predlaže i dalje se insistira na investiranje u domaću infrastrukturu, nastavak radova na koridoru Vc i održavanje investicionog ciklusa, pri čemu treba voditi računa da se uslovi tendera prilagode realnom stanju građevinskih firmi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: