BiH
0

Održana sjednica Predstavničkog doma PSBIH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je danas u Sarajevu u drugom čitanju razmatrao Prijedlog zakona o sportu u BiH, ali se nije izjašnjavao o njemu.

S obzirom na to da je na predloženi zakon uloženo više amandmana, nakon obavljene rasprave je zaključeno da se formira tročlana radna grupa koja bi do naredne sjednice trebala s podnosiocima amandmana i predstavnicima Vijeća ministara BiH pokušati postići dogovor o tim amandmanima.

Poslanici stranaka iz RS-a su uglavnom imali primjedbe na pojedine amandmane koje je ranije usvojila Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma, a kojima se kako smatraju zadire u entitetske nadležnosti u ovoj oblasti.

Između ostalog, čulo se i mišljenje da bi zakon trebalo sadržavati i krivične sankcije za one koji prave nerede na sportskim terenima.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović je, obraćajući se poslanicima, kazao da ne treba misliti da predloženi zakon o sportu može riješiti sve probleme u toj oblasti. On smatra da bi trebalo donijeti poseban zakon o sprječavanju sportskog nasilja.

„Pokušali smo doći do zakona koji može zadovoljiti interese BiH i sportista, ali i da poštuje ustavnopravno uređenje BiH kakvo ono jeste. Žalit ću ako zakon o sportu ne bude usvojen, ne zbog mene, ne zbog Ministarstva ili Vijeće ministara, ne zbog vas ovdje, nego zbog hiljada sportista u BiH koji čekaju ovaj zakon“, istakao je ministar Nović poslanicima.

Poslanici su danas u prvom čitanju usvojili prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima BiH i Zakona o državnoj agenciji za istrage i zaštitu. U prvom čitanju su usvojeni i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Vijeću ministara BiH te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH.

Prijedlog zakona o osnivanju zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera, koji je razmatran u prvom čitanju, nije dobio potrebnu entitetsku podršku pa je upućen komisiji kolegija na usaglašavanje.

Po hitnom postupku su usvojeni Prijedlog zakona o usvajanju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona BiH o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera i Prijedlog zakona o usvajanju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama, koje je ranije na privremenoj osnovi proglasio visoki predstavnik.

Poslanici su prihvatili i izvještaje zajedničke komisije oba doma o usaglašenim tekstovima: Zakona o Agenciji za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje; Okvirnog zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju u BiH te Zakonu o radijacijskoj i nuklearnoj sigurnosti u BiH.

Usvojen je i Izvještaj o radu Državne komisije za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana u BiH za period od 31. januara do 31. jula. 2007. godine, s prijedlogom zaključaka, Izvještaj Ureda za reviziju institucija BiH o izvršenoj reviziji u 2006. devet državnih institucija i prijedlog zaključaka Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH za rješavanje pitanja viška malog i lakog naoružanja i municije u BiH te za rješavanje problema u radu Granične policije BiH.

S obzirom na to da je sutra Ramazanski bajram, poslanici su oko 15.00 sati prekinuli sjednicu, a datum njenog nastavka bit će naknadno utvrđen.