{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održana sjednica Predstavničkog doma PSBIH

F
11.10.2007. u 17:33
0
0
Održana sjednica Predstavničkog doma PSBIH
0
Održana sjednica Predstavničkog doma PSBIH
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je danas u Sarajevu u drugom čitanju razmatrao Prijedlog zakona o sportu u BiH, ali se nije izjašnjavao o njemu.
S obzirom na to da je na predloženi zakon uloženo više amandmana, nakon obavljene rasprave je zaključeno da se formira tročlana radna grupa koja bi do naredne sjednice trebala s podnosiocima amandmana i predstavnicima Vijeća ministara BiH pokušati postići dogovor o tim amandmanima.

Poslanici stranaka iz RS-a su uglavnom imali primjedbe na pojedine amandmane koje je ranije usvojila Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma, a kojima se kako smatraju zadire u entitetske nadležnosti u ovoj oblasti.

Između ostalog, čulo se i mišljenje da bi zakon trebalo sadržavati i krivične sankcije za one koji prave nerede na sportskim terenima.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović je, obraćajući se poslanicima, kazao da ne treba misliti da predloženi zakon o sportu može riješiti sve probleme u toj oblasti. On smatra da bi trebalo donijeti poseban zakon o sprječavanju sportskog nasilja.

„Pokušali smo doći do zakona koji može zadovoljiti interese BiH i sportista, ali i da poštuje ustavnopravno uređenje BiH kakvo ono jeste. Žalit ću ako zakon o sportu ne bude usvojen, ne zbog mene, ne zbog Ministarstva ili Vijeće ministara, ne zbog vas ovdje, nego zbog hiljada sportista u BiH koji čekaju ovaj zakon“, istakao je ministar Nović poslanicima.

Poslanici su danas u prvom čitanju usvojili prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima BiH i Zakona o državnoj agenciji za istrage i zaštitu. U prvom čitanju su usvojeni i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Vijeću ministara BiH te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH.

Prijedlog zakona o osnivanju zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera, koji je razmatran u prvom čitanju, nije dobio potrebnu entitetsku podršku pa je upućen komisiji kolegija na usaglašavanje.

Po hitnom postupku su usvojeni Prijedlog zakona o usvajanju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona BiH o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera i Prijedlog zakona o usvajanju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama, koje je ranije na privremenoj osnovi proglasio visoki predstavnik.

Poslanici su prihvatili i izvještaje zajedničke komisije oba doma o usaglašenim tekstovima: Zakona o Agenciji za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje; Okvirnog zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju u BiH te Zakonu o radijacijskoj i nuklearnoj sigurnosti u BiH.

Usvojen je i Izvještaj o radu Državne komisije za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana u BiH za period od 31. januara do 31. jula. 2007. godine, s prijedlogom zaključaka, Izvještaj Ureda za reviziju institucija BiH o izvršenoj reviziji u 2006. devet državnih institucija i prijedlog zaključaka Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH za rješavanje pitanja viška malog i lakog naoružanja i municije u BiH te za rješavanje problema u radu Granične policije BiH.

S obzirom na to da je sutra Ramazanski bajram, poslanici su oko 15.00 sati prekinuli sjednicu, a datum njenog nastavka bit će naknadno utvrđen.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: