BiH
4

Održana sjednica Predsjedništva SDP-a: Pružamo podršku borbi protiv korupcije

Klix.ba
Danas je u Sarajevu održana 86. sjednica Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH. Na sjednici je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji sa posebnim osvrtom na posljednja dešavanja vezana za borbu protiv korupcije te krizu u Federaciji BiH dodatno izazvanu nakon pritvora njenog predsjednika Živka Budimira.

Predsjedništvo SDP-a je pozdravilo sve aktivnosti poduzete u toj borbi i dalo punu podršku institucijama države koje su posljednjih dana imale značajne aktivnosti u suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije.

"Smatramo kako je tim akcijama pokazana i snaga institucija države BiH u kojoj niko ne smije biti iznad zakona", navodi se u saopćenju SDP-a u kojem ističu još jednom svoj stav da građani ove zemlje ne zaslužuju više nikakva odgađanja obračuna sa sistemskom korupcijom koja je gotovo urušila ekonomske i moralne temelje naše države.

Predsjedništvo SDP-a je pozvalo sve ostale političke subjekte u Bosni i Hercegovini da također daju podršku nadležnim institucijama BiH, nadasve SIPA-i i Tužilaštvu BiH, kako bi se ova borba neometano nastavila.

"Neovisno o Budimiru ili različitim opstrukcijama koje se mjesecima provode, u ovakvoj situaciji se mora učiniti sve da institucije funkcionišu i nesmetano rade na rješavanju svakodnevnih problema građana", istakli su.

SDP je također izrazio zabrinutost za krizu u Federaciji BiH koja je kulminirala pritvaranjem Živka Budimira te ukazao kako je najbrži način rješenja te krize da Budimir podnese ostavku.

"Rješenje krize je i da Parlament FBiH u skladu sa Ustavom povjeri potpredsjednicima FBiH izvršavanje ustavnih dužnosti predsjednika FBiH, kao i pokretanje inicijative za smjenu predsjednika Federacije BiH", navodi se u saopćenju.