BiH
0

Održana sjednica PredsjedniŠtva HDZ-a 1990

FENA
Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić
Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić
Na svojoj današnjj sjednici u Sarajevu Predsjedništvo HDZ-a 1990 razmatralo je mogućnosti provedbe presude Evropskoga suda za ljudska prava protiv BiH u predmetu Sejdić-Finci.

U vezi s tim, Predsjedništvo je još jednom ptvrdilo svoju odlučnost da se izvrše promjene Ustava BiH kako bi se omogućio izbor i predstavljanje nacionalnih manjina i onih kojih se nacionalno ne opredjeljuju, ali i legitimni izbor i predstavljanje sva tri konstitutivna naroda i svih građana u Domu naroda i Predsjedništvu BiH, kao i u institucijama koje ova presuda tretira.

Predsjedništvo smatra da je amandmanima na Ustav potrebno povećati broj izaslanika konstitutivnih naroda u Domu naroda i osigurati zastupljenost nacionalnih manjina i onih koji se ne opredjeljuju nacionalno. Pri tome treba osigurati izbor u Dom naroda BiH predstavnika Srba iz Federacije BiH, a Hrvata i Bošnjaka iz Republike Srpske.

Kod izbora Predsjedništva BiH, HDZ 1990 smatra da ono i dalje treba imati tri člana koji bi se birali na posredan način u Parlamentu BiH, a može se prihvatiti i izravan izbor uz definiranje odgovarajućih izbornih jedinica.

Predsjedništvo HDZ-a 1990 smatra da je reforma Izbornog zakona od prioritetne važnosti za Bosnu i Hercegovinu. Reformom se mora osigurati jednakost građana na izborima i mogućnost izbora legitimnih predstavnika sva tri konstitutivna naroda. HDZ 1990 smatra da je Izbornim zakonom nužno odrediti i rokove za formiranje vlasti te rokove za Predsjedništvo BiH u kojima ono treba imenovati mandatara i predložiti proračun.

Predsjedništvo je istaknulo i nužnost poštivanja i provede odluke Ustavnoga suda BiH o izborima u gradu Mostaru. Mostar treba biti jedna izborna jedinica, uz izravan izbor gradonačelnika, stoji u priopćenju iz Ureda za odnose s javnošću HDZ-a 1990.