BiH
0

Održana sjednica Predsjedništva BiH

FENA
Predsjedništvo BiH danas je u Sarajevu prihvatilo termin posjeta predsjednika Republike Poljske Lecha Kaczynskija 27. i 28. aprila.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o imenovanju Zdenka Martinovića za izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika-šefa Stalne misije Bosne i Hercegovine pri Vijeću Europe (Strasbourg).

Donesena je i odluka o razrješenju veleposlanice BiH u Australiji (Kanbera) Amire Kapetanović zbog isteka mandata, veleposlanika BiH u Japanu (Tokio) Borivoja Marojevića zbog isteka mandata i generalnog konzula BiH u Saveznoj Republici Njemačkog (München) Satka Bitange zbog isteka mandata.

Predsjedništvo BiH donijelo je Odluku o imenovanju Branka Kesića, veleposlanika BiH u Republici Italiji, za stalnog predstavnika BiH pri Organizaciji UN-a za prehranu i poljoprivredu (FAO), Međunarodnom fondu za razvoj poljoprivrede (IFAD) i Svjetskom programu hrane (WFP).

Donesena je odluka o prihvaćanju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Moldavije o uzajamnom ukidanju viznog režima za nosioce diplomatskih i službenih putovnica, Sporazuma između Vijeća ministara BiH i vlade Države Izrael o uzajamnom ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih putovnica, Sporazuma o grantu između BiH i Svjetske banke, koji daje Republika Italija u okviru inicijative socijalnog razvoja za jugoistočnu Europu II.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o pristupanju BiH Europskoj konvenciji o zaštiti audiovizuelne baštine.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici donijelo odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Republike San Marino o unapređenju i recipročnoj zaštiti investicija, Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore o prijevozu putnika i tereta u međunarodnome cestovnom prometu.

Donesena je Odluka o davanju ovlaštenja Agenciji za statistiku BiH da može zaključiti Sporazum sa Švedskom agencijom za međunarodni razvoj i suradnju, koji se odnosi na švedsku podršku Projektu razvoj statistike u BiH.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o ratifikaciji Sporazuma o zračnom prometu između Vijeća ministara BiH i Vijeća ministara Ukrajine, Sporazuma o kulturnoj suradnji između Vijeća ministara BiH i vlade Republike Kine, Europskoga ugovora o glavnim unutarnjim plovnim putevima od međunarodnog značaja (AGN), Protokola između Vijeća ministara BiH i vlade Republike Mađarske u vezi sa sukcesijom bilateralnih međunarodnih ugovora zaključenih između Federativne Narodne Republike Jugoslavije/ Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Narodne Republike Mađarske, Nota sporazuma između BiH i Kraljevine Norveške o reviziji sukcesije bilateralnih sporazuma zaključenih između bivše SFRJ i Kraljevine Norveške, Akata XXIII kongresa Svjetskog poštanskog saveza - Bukurešt 2004., Sporazuma o suradnji u području turizma između Vijeća ministara BiH i Hašemitske Kraljevine Jordan, Sporazuma o grantu Globalnog fonda za životnu sredinu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, kao i Agencije za realizaciju sredstava Globalnog fonda za životnu sredinu - Projekt upravljanja Neretvom i Trebišnjicom, Europske konvencije o zaštiti arheološke baštine (revidirana) iz 1992. godine, Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine - Pariz, 2. novembra 2001. godine, Međunarodne konvencije protiv dopinga u sportu - Pariz, 19. oktobra 2005. godine i Okvirne konvencije Vijeća Europe o vrijednosti kulturne baštine za društvo - Pariz, 27. oktobra 2005. godine, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću bh. predsjedništva.