Sarajevo
0

Održana sjednica predsjedništva BiH

FENA
Predsjedništvo BiH je danas u Sarajevu donijelo Odluku o imenovanju Jadranke Negotić, ambasadorice BiH u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, za nerezidentnu ambasadoricu BiH za Republiku Irsku.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku i o razrješenju Aleksandra Dragičevića s dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora BiH u Republici Hrvatskoj zbog isteka mandata i Odluku o imenovanju Vladimira Raspudića za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora BiH u Republici Hrvatskoj.

Članovi Predsjedništva BiH donijeli su i Odluku o imenovanju Mitra Kujundžića za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora BiH u SAD-u i Odluku o imenovanju Nikole Đukića za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora BiH u Republici Mađarskoj.

Donesena je i Odluka o davanju agremana ambasadorima Kraljevine Španije, Kraljevine Belgije i Republike Koreje u BiH, a na današnoj sjednici usvojena je i Informacija o izboru generalnog sekretara Vijeća Evrope.

Predsjedništvo BiH je donijelo Zaključak kojim pozdravlja političku odluku Republike Hrvatske, Republike Albanije, Republike Makedonije, SAD-a, kao i država članica Jadranske povelje, kojom se omogućava pristup BiH u punopravno članstvo u Jadranskoj povelji i potvrđuje interes i spremnost BiH da pristupi u punopravno članstvo Jadranske povelje.

Predsjedništvo je ovlastilo ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja da uime BiH uputi diplomatsku notu Ministarstvu vanjskih poslova Makedonije kojom će izraziti spremnost BiH da pristupi u punopravno članstvo Jadranske povelje te da potpiše Jadransku povelju uime BiH kada bude upriličena ceremonija potpisivanja.

Predsjedništvo je prihvatilo poziv predsjednika Republike Poljske, upućen predsjedavajućem Predsjedništva BiH, za učešće na svečanoj ceremoniji obilježavanja 90. godina nezavisnosti Republike Poljske, 11. novembra.

Na sjednici je donesena i Odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Izrael o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša i Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Kabineta ministara Ukrajine o uzajamnim putovanjima državljana.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvatanju Nota sporazuma između BiH i Republike Bugarske o sukcesiji bilateralnih sporazuma zaključenih između Federativne Narodne Republike Jugoslavije (Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije) i Narodne Republike Bugarske (Republike Bugarske).

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvatanju Protokola između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Mađarske u vezi sukcesije bilateralnih međunarodnih ugovora zaključenih između Federativne Narodne Republike Jugoslavije (Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije) i Narodne Republike Mađarske.

Na današnjoj sjednici Predsjedništvo je usvojilo Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period 1. januara - 30. juna 2008.

Donesena je i Odluka o prihvatanju Sporazuma o finansiranju između BiH i Komisije evropskih zajednica, "Horizontalnog programa za TEMPUS,ERASMUS MUNDUS i Mladi u akciji na Zapadnom Balkanu", "Regionalnog programa za pomoć u dopunjavanju,sprovođenju i praćenju strategija za integrirano upravljanje granicom i povezanih akcionih planova, kao i u razvoju regionalnih i prekograničnih inicijativa" i "Regionalnog programa za razvoj trgovine na Zapadnom Balkanu" u okviru Instrumenata za pretpristupnu pomoć, Odluku o prihvatanju Zasebnog aranžmana između KfW Frankfurt na Majni i BiH koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora BiH, kao i FBiH koju zastupa federalno Ministarstvo finansija (FBiH) i Republike Srpske koju zastupa Ministarstvo finansija RS za zamjenu duga.

Predsjedništvo je donijelo i Odluku o prihvatanju Ugovora o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj – Projekat Koridor Vc, Odluku o prihvatanju aranžmana između Vlade Koreje i Vijeća ministara BiH o kreditu Fonda za ekonomski razvoj i saradnju i Sporazum o zajmu između Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH i Vlade Republike Srpske i Izvozno-uvozne banke Koreje – Projekat modernizacije bolnica u BiH - Faza II.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o vojnom grantu između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske, Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o pravima i obavezama korištenja voda iz javnih sistema za vodosnabdijevanje presječenih državnom granicom te Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Republike Kipar o unapređenju i recipročnoj zaštiti investicija.

Na sjednici je donesena i Odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o ekonomskoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Rumunije, Odluka o prihvatanju Dodatka na Memorandum o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i Vlade Kraljevine Holandije, u vezi s Programom saradnje s tržištima u nastajanju (PSOM) i Odluka o prihvatanju Sporazuma o saradnji u oblasti turizma između BiH i Hašemitske Kraljevine Jordan kao i Odluka o prihvatanju Memoranduma o razumijevanju i saradnji između Vijeća ministara BiH i Njemačkog društva za tehničku saradnju.

Izglasana je i Odluka o pristupanju BiH Konvenciji o zaštiti podvodne kulturne baštine, Odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Memoranduma o razumijevanju o budućnosti zdravstvene mreže u Jugoistočnoj Evropi u okviru Procesa regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi, Odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade AR Egipat o readmisiji njihovih državljana i stranaca, Odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Protokola između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Estonije o implementaciji Sporazuma između BiH i Evropske zajednice o readmisiji osoba koja borave bez dozvole i Odluka o pristupanju BiH Dodatnom protokolu Evropske konvencije o pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

Predsjedništvo BiH je donijelo i Odluku o ratifikaciji Sporazuma o ekonomskoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Slovačke Republike, Odluku o ratifikaciji Sporazuma između BiH i Slovačke Republike o unapređenju i uzajamnoj zaštiti ulaganja, Odluku o ratifikaciji Aneksa sporazuma između BiH i Kraljevine Norveške o finansiranju projekta u korist pravosuđa i (ili ) sudova i tužilaštva u BiH, Odluku o ratifikaciji Protokola između Ministarstva sigurnosti BiH - Granične policije i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske - Ravnateljstva policije o provođenju mješovitih patrola uz zajedničku državnu granicu kao i Odluku o ratifikaciji Protokola između Ministarstva sigurnosti BiH - Granične policije i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske - Ravnateljstva policije o službenom tranzitu preko državnog područja druge ugovorne strane s ciljem postupanja na vlastitom državnom području.

Donesena je i Odluka o ratifikaciji Protokola između Ministarstva sigurnosti BiH - Granične policije i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske - Ravnateljstva policije o upućivanju službenika za vezu, Odluka o ratifikaciji Protokola između Ministarstva sigurnosti BiH - Granične policije i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske - Ravnateljstva policije o osnivanju zajedničkih grupa za suzbijanje kriminaliteta, Odluka o ratifikaciji finalnih akata Regionalne konferencije za radioveze za planiranje digitalnog zemaljskog radiodifuznog servisa u dijelovima regiona 1 i 3, u frekvencijskom obimu od 174-230 MHz i 470-862 MHz – RRC 06 kao i Odluka o ratifikaciji Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka (CITES), potpisane u Vašingtonu 3. marta 1973. godine i dopunjene u Bonu 22. juna 1979. godine.

Izglasane su i Odluka o ratifikaciji Konvencije o zaštiti i promovisanju različitosti kulturnih izraza, Odluka o ratifikaciji Dopune člana 1. Konvencije o zabrani i ograničenju upotrebe određenih vrsta konvencionalnih naoružanja (CCW), Odluka o ratifikaciji Sporazuma o kreditu između BiH koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora, Raiffeisen Zentralbank Osterreich Aktiengesellschaft - Razvoj sistema vodosnabdijevanja u općini Laktaši i Odluka o ratifikaciji Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva civilnih poslova BiH i Regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.