Sarajevo
0

Održana sjednica Predsjedništva BiH

FENA
Predsjedništvo BiH danas je imenovalo novog ambasadora u Ruskoj Federaciji Željka Janjetovića. Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je na pres-konferenciji u Sarajevu nakon današnje sjednice podsjetio da je na jednoj od prethodnih sjednica, zbog isteka mandata, razriješen dužnosti prethodni bh. ambasador.

Janjetović je diplomirani pravnik, i već je ranije bio ambasador BiH u Indiji.

Predsjedništvo BiH je danas donijelo odluku o postupku kandidovanja i imenovanja međunarodnih predstavnika BiH u međunarodnim institucijama.

"Predsjedništvo se još ranije opredijelilo za to da sredi stanje u ovoj oblasti, da se tačno zna ko su predstavnici BiH u kojoj međunarodnoj organizaciji i kako mogu da se kandiduju“, kazao je Radmanović.

Donesena je i odluka da predsjednik Slovenije Danilo Turk posjeti BiH 13. oktobra ove godine.

Predsjedništvo BiH je raspravljalo o većem broju sporazuma i ugovora, ratifikovalo jedan broj konvencija, pokrenulo postupak za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma za ukidanje viza s Argentinom, Brazilom i Marokom te odredilo potpisnike za jedan broj uglavnom kreditnih sporazuma.

Predsjedništvo BiH danas nije raspravljalo o strukturi generalskog kora. Radmanović je podsjetio da je Predsjedništvo na prošloj sjednici razriješilo načelnika Zajedničkog štaba zbog isteka mandata, imenovalo vršioca dužnosti i tražilo da se do naradne sjednice predloži struktura generalskog kora i imena novih generala.

“Dobili smo njihovo prijedlog, ali sa zakašnjenjen pa su članovi Predsjedništva odlučili da na narednoj sjednici o tome raspravljaju“, kazao je Radmanović.

Nije raspravljano ni o Izvještaju o radu i finansijskom poslovanju Obavještajno-sigurnosne agencije jer predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, koji je trebao da izvještava o ovoj tački, zbog bolesti nije prisustvovao sjednici.