Sarajevo
0

Održana sjednica Predsjedništva BiH

FENA
Predsjedništvo BiH je danas u Sarajevu odložilo izjašnjenje o Odluci o izmjenama i dopunama Odluke o nerezidentnom predstavljanju BiH i zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova da za narednu sjednicu pripremi obrazloženje izmjena i dopuna.

Prihvaćen je poziv bivšeg predsjednika SAD-a Williama Jeffersona Clintona upućen predsjedavajućem Predsjedništva BiH za učešće na "2008. Annual Meeting of the Clinton Global Initiative" koji će biti održan u New Yorku od 24. do 26. septembra.

Predsjedništvo je razmatralo i prihvatilo Izvještaj o učešću pripadnika oružanih snaga, policijskih i državnih službenika BiH u operacijama podrške miru od 1. septembra 2007. do 29. februara 2008. i zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova da Izvještaj dostavi u daljnju proceduru Parlamentarnoj skupštini BiH.

Donesena je i Odluka o unapređenju brigadnih generala Sifeta Podžića, Miladina Milojčića i Slavka Puljića u čin general majora.

Predsjedništvo je donijelo Zaključak o učešću jedinice oružanih snaga BiH za obezbjeđenje dijela Baze "Viktorija" Multinacionalnih snaga u operaciji podrške miru "Iračka sloboda" u Iraku .

Članovi Predsjedništva BiH odobrili su Individualni partnerski akcioni plan od 2008. do 2010. godine i zadužili Ministarstvo vanjskih poslova da ga dostavi NATO štabu u Briselu.

Predsjedništvo BiH danas je donijelo odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja: Sporazuma između BiH i Demokratske Narodne Republike Alžir o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, Sporazuma između BiH i Republike Indije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša te Sporazuma između BiH i Narodne Demokratske Republike Alžir o readmisiji njihovih državljana i stranaca.

Usvojena je i Odluka o prihvatanju sporazuma za Sporazum između BiH i Švicarske o olakšicama kod izdavanja viza, Sporazuma između BiH i Švicarske o readmisiji osoba koje borave bez dozvole te Sporazuma o prekograničnom međudržavnom prometu zemalja jugoistočne Evrope.

Razmatran je i prihvaćen Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period I-XII 2007. kao i Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period I - III 2008..

Predsjedništvo je donijelo odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i Ujedinjenih Arpskih Emirata za saradnju u oblasti visokog obrazovanja i naučnog istraživanja, Sporazuma između BiH i Republike Bugarske o međusobnom unapređenju i zaštiti investicija.

Prihvaćen je i Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika s tim da se u budućem radu potpuno ispoštuju preporuke Ureda za reviziju institucija BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH nakon današnje sjednice u Sarajevu.