PSBiH
0

Održana sjednica povjerenstva za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, promet i veze

FENA
Na današnjoj 23. sjednici Povjerenstva za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, promet i veze Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) podržan je, u drugoj fazi u povjerenstvu, Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Javnom radiotelevizijskom sustavu BiH, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH.

Također su podržani principi Prijedloga zakona o dopuni Zakona o carinskoj tarifi Bosne i Hercegovine, predlagatelj Vijeće ministara BiH.

Povjerenstvo je dalo suglasnost za ratifikaciju sporazuma: između BiH i Švicarske o olakšicama kod izdavanja viza kao i ponovnom prihvatu osoba koje borave bez dozvole na području tih zemalja, o zaštiti tajnih podataka između Vlade Slovačke Republike i Vijeća ministara BiH, između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore o vraćanju i prihvatu osoba čiji je ulazak ili boravak nezakonit i Protokola između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutarnjih poslova i javne uprave Crne Gore o provedbi Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore o vraćanju i prihvatu osoba čiji je ulazak ili boravak nezakonit.

Također je data suglasnost za ratificiranje Okvirne konvencije Svjetske zdravstvene organizacije o kontroli duhana, memoranduma o razumijevanju između BiH i Europske zajednice za istraživanje, tehnološki razvoj i ogledne aktivnost, sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne gore o kulturnoj suradnji, sporazuma o zajmu između BiH i Europske banke za obnovu i razvoj - projekt "koridor Vc" kao i izmjenu sporazuma o financijskoj suradnji između Vijeća ministara BiH, koje zastupa Ministarstvo financija i trezora BiH i Vlade Republike Austrije, koju zastupa savezni ministar financija.

Članovi Povjerenstva su primili k znanju izvješća i informacije koja su dostavljena od Ministarstva vanjskih poslova BiH a odnose se na rezoluciju o Srebrenici, koja je usvojena na sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu 14. i 15. siječnja 2009. godine, međuparlamentarnom sastanku izaslanstava PSBiH i Europskog parlamenta, 21. i 22. siječanj 2009. godine, održavanju političkih konzulatacija između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Islamske republike Iran u Teheranu od 15. do 19. studenog 2008. godine. kao i planu rada Koordinacijskog tima za vođenje kampanje za nestalno članstvo BiH u Vijeću sigurnosti za 2010.-2011. godinu.

Usvojena su izvješća o međunarodnim aktivnostima izaslanstava PSBiH, a članovi povjerenstva su upoznati s Okvirnim planom međunarodnih aktivnosti PSBiH za 2009. godinu, s kriterijima o načinu njegovog provođenja, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.