BiH
0

Održana sjednica Odbora za pripremu Kongresa SDA

FENA
U okviru priprema 5. redovnog kongresa Stranke demokratske akcije (SDA), jučer je održana sjednica Odbora za pripremu Kongresa.

Za predsjednika Odbora izabran je predsjednik SDA Sulejman Tihić a za zamjenike Adnan Terzić i Bakir Izetbegović.

Prema Planu aktivnosti, bit će održane još dvije sjednice Glavnog odbora - 18. aprila i 16. maja ove godine.

Na sjednici 18. aprila bit će razmatrani pripreme i organizacija Kongresa, broj članova Glavnog odbora, te broj, način i kriteriji za izbor delegata kongresa.

Na posljednjoj sjednici Glavnog odbora za mandatni period 2005-2009., koja će biti održana 16. maja 2009. godine, predviđeno je usvajanje prijedloga dokumenata Kongresa.

Tokom diskusije na sjednici Odbora ukazala se potreba za 'radne stolove' za ekonomsku politiku, politički sistem, povratak prognanika i raseljenih lica, demografska i pitanja popisa stanovništva, evropske integracije i članstvo u NATO-u, zastupanje u Evropskoj narodnoj stranci, boračku i socijalnu zaštitu, poljoprivredu itd.

Zaključeno je da će krajem aprila, najkasnije do 10. maja 2009. godine, biti usvojeno uputstvo o postupku evidentiranja i predlaganja kandidata za predsjednika, zamjenika predsjednika i potpredsjednike Stranke i način predstavljanja kandidata, saopćeno je iz SDA.