BiH
0

Održana sjednica komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma PS BiH

FENA
Komisija za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razmatrala je danas Sporazum o izmjeni i pristupanju Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA).

"Tražili smo od Vijeća ministara da donese odgovarajuće odluke i mjere kojim bi se spriječile negativne posljednice primjene ugovora o CEFTA-i. Nažalost, nismo to dobili i danas smo ponovili svoj zahtjev. Tražili smo od Kolegija Predstavničkog doma da se odgodi ova tačka dnevnog reda za sljedeće zasjedanje“, kazao je za Fenu član Komisije Šemsudin Mehmedović.

Dodao je da bi u međuvremenu trebao doći pravni ekspert iz Skandinavije vezano za primjenu ugovora o CEFTA-i koji bi im pojasnio član 23. bis, odnosno da pojasni mogućnosti koje se pružaju primjenom ovog člana ugovora o CEFTA-i, u prvom redu vezano za zaštitu poljoprivredne proizvodnje u BiH.

"Željeli bismo da se sretnemo s njim, jer nam pravnici različito tumače mogućnosti koje pruža ovaj član ugovora o CEFTA-i, da nam on kao pravni ekspert pojasni eventualno šta možemo, a šta ne možemo kao zemlja članica na koju se odnosi ovaj ugovor“, kazao je Mehmedović.

Pojasnio je da navedeni član ugovora govori o mogućnostima uvođenja jednostranih mjera ukoliko dođe do značajnog poremećaja na tržištu primjenom ovog ugovora o CEFTA-i i prevashodno se odnosi na poljoprivrednu proizvodnju.

"Zbog toga želimo da nam pojasni da li je to nakon početka primjene ugovora o CEFTA-i ili mi možemo i prije početka donijeti određene mjere koje će važiti datumom primjene ugovora o CEFTA-i“, kazao je Mehmedović.

Prema njegovim riječima, Komisija je uputila u proceduru tri zakonska rješenja koji su proizvod zahtjeva privrednika iz BiH iznesenih na ranije održanom okruglom stolu, a radi se o izmjenama i dopunama zakona o carinskoj politici, carinskim tarifama i akcizama.