{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održana sjednica Komisije za vanjske poslove

F
12.5.2009. u 17:19
0
0
Održana sjednica Komisije za vanjske poslove
0
Održana sjednica Komisije za vanjske poslove
Na danas održanoj 43. sjednici Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH data je saglasnost za ratifikaciju Protokola između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave Crne Gore o provođenju zajedničkih patrola uz zajedničku državnu granicu.
Također je data saglasnost za ratifikaciju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vijeća ministara Republike Albanije o readmisiji osoba koja ilegalno borave i Prvog amandmana na Kreditni sporazum, potpisan 25. jula 2002., između Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora BiH i Kraljevine Španije, koju zastupa Ured kreditnog instituta - finansiranje sistema vodosnabdijevanja u općini Olovo.

Komisija za vanjske poslove je usvojila Orijentacioni radni plan za 2009. godinu zajedno sa, u međuvremenu prispjelim, pismenim sugestijama članova komisije, primjedbama Ministarstva vanjskih poslova, kao i usmenim prijedlozima koji su izrečeni tokom današnje rasprave o Orijentacionom radnom planu.

Na današnjoj sjednici je primljena k znanju zabilješka sa sastanka članova Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH s delegacijom Zajedničke komisije za evropske poslove Parlamenta Irske, održanog u Sarajevu 4. marta 2009.; Izvještaj sa 11. međuparlamentarnog sastanka Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH sa Delegacijom Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope, održanog u Briselu, 20. i 21. januara 2009.; Informacija o sastanku Komiteta za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET), održanog u Briselu 31. marta 2009. kao i izvještaji o posjeti ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja Republici Hrvatskoj i o posjeti Salija Beriše, predsjednika Vijeća ministara Republike Albanije Bosni i Hercegovini.

Komisija za vanjske poslove je razmatrala i također primila k znanju zabilješku sa sastanka Beriza Belkića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma i Ilije Filipovića, predsjedavajućeg Doma naroda s Monitoring timom Sekretarijata Vijeća Evrope koji je održan 2. aprila 2009.; Izvještaj s parlamentarnog seminara ''Vize i upravljanje granicama'' koji je održan 31. marta i 1. aprila 2009. u Briselu; Informaciju o liberalizaciji viznog režima, odnosno pismo koje je osam ministara zemalja članica EU uputilo predsjedavajućem Vijeća EU u vezi s liberalizacijom viznog režima za zemlje zapadnog Balkana.

Komisija je primila k znanju i Informaciju o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH, Informaciju o plenarnom zasjedanju Evropskog parlamenta i usvajanju rezolucija o zapadnom Balkanu i BiH, Izvještaje sa sastanaka Komiteta za kulturu, nauku i obrazovanje Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope koji je održan u Parizu 10. marta 2009. i Komiteta za pravne poslove i ljudska prava Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope koji je održan u Berlinu 23. i 24. marta 2009., kao i Izvještaj sa 120. zasjedanja Skupštine Interparlamentarne unije koji je održan u Adis Abebi od 5. do 10. aprila 2009, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: