BiH
0

Održana sjednica Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH

FENA
Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH trebala je danas razmatrati Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju JPNIO Službeni list BiH za 2007. godinu i Plan poslovanja za 2008.

Kako je nakon sjednice za Fenu kazao potpredsjednik Komisije Lazar Prodanović, odlučeno je da je potrebno da izvještaj prethodno razmatra i usvoji Vijeće ministara, a potom da bude dostavljen Parlamentarnoj skupštini, odnosno nadležnoj komisiji na razmatranje.

Kada je riječ o prijedlogu izmjena Poslovnika Predstavničkog doma PSBiH, Komisija je podržala raniji zaključak koji se odnosi na to da je potrebno u Parlamentarnoj skupštini BiH imati posebnu komisiju za reviziju institucija BiH i jednu jedinstvenu komisiju za finansije i budžet oba doma PSBiH, s obzirom na to da se razmatraju gotovo ista pitanja i kako bi način njenog rada bio efikasniji.

Prodanović je kazao da iskustva govore da mnogi parlamenti imaju samo komisiju za reviziju, te da bi bio značajno efikasniji rad ove komisije u smislu razmatranja revizorskih izvještaja i ukazivanja na propuste koji su uočeni u institucijama koje su predmet revizije, kao i odgovornost institucija u smislu izvršavanja preporuka Ureda za reviziju institucija BiH.