Sarajevo
0

Održana sjednica Centralne izborne komisije BiH

FENA
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je danas održala sjednicu na kojoj je usvojen budžetski zahtjev Centralne izborne komisije BiH za dodjelu sredstava iz budžeta institucija BiH za 2010. godinu od 13.300.000 KM.

Od ovog iznosa 8.600.000 KM odnosi se na troškove održavanja općih izbora u Bosni i Hercegovini 2010. godine, 3.850.000 na troškove neposredne potrošnje, odnosno operativne troškove Centralne izborne komisije BiH, a 850.000 za početak izgradnje jedinstvenog izbornog informacionog sistema.

CIKBiH smatra da je finansijska samostalnost, u okviru odobrenog budžeta, kao i trajni smještaj u zgradu u državnom vlasništvu od presudnog značaja za osiguranje pune nezavisnosti, samostalnosti i efikasnosti ove državne institucije.

Centralna izborna komisija BiH je zaprimila zahtjev predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića u vezi s provjerom da li kandidat Sadik Ahmetović ispunjava uvjete za imenovanje na funkciju ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH.

CIKBiH je odmah pristupio provjerama ovog kandidata u skladu s odredbama Zakona o Vijeću ministara BiH.

Na istoj sjednici Centralna izborna komisija BiH je usvojila mišljenja po zahtjevima iz oblasti sukoba interesa: Ante Bonića iz Usore, Bahrije Čikarić iz Zvornika, Enesa Đulovića iz Orašja, Ive Labudovića iz Tešnja, Zdravka Šarca iz Tomislav-Grada i Halida Velagića iz Bihaća, saopćeno je iz CIK-a BiH.