{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održana sjednica Apelacionog vijeća u predmetu protiv Marijanovića i Buhovca

F
12.6.2008. u 16:25
0
0
Održana sjednica Apelacionog vijeća u predmetu protiv Marijanovića i Buhovca
0
Održana sjednica Apelacionog vijeća u predmetu protiv Marijanovića i Buhovca
Apelaciono vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH danas je održalo javnu sjednicu u krivičnom predmetu protiv Miroslava Marijanovića i Ante Buhovca, okrivljenih za ratni zločin protiv civila i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika (član 142. i 144. preuzetog KZ SFRJ).
Presudom Kantonalnog suda u Mostaru Miroslav Marijanović i Ante Buhovac oglašeni su krivim i osuđeni na po tri i po godine zatvora zbog ratnog zločina protiv civila i ratnih zarobljenika, što su u vrijeme oružanog sukoba u BiH u svojstvu stražara u logoru “Heliodrom” u Rodoču kod Mostara nečovječno postupali prema nezakonito zatvorenim civilima i pripadnicima Armije RBiH.

Sjednici Apelacionog vijeća nije pristupio prvookrivljeni Marijanović i njegov branitelj, ali su podneskom obavijestili Sud o tome da u cijelosti ostaju pri navodima iz žalbe.

Drugookrivljeni Buhovac i njegov branitelj, također su ostali pri žalbenim navodima uz obrazloženje.

Marijanović i Buhovac, odnosno njihovi branitelji u žalbi su iznijeli prijedlog da se okrivljeni oslobode optužbi ili da se presuda ukine i odredi održavanje pretresa pred Vrhovnim sudom Federacije BiH.

Kantonalni tužitelj iz Mostara u žalbi je predložio da se optuženi oglase krivim u dijelu presude u kojem su oslobođeni od optužbe, te da im se izrekne kazna zatvora u dužem trajanju.

Apelaciono vijeće Vrhovnog suda FBiH će odluku u vezi s razmatranim prijedlozima donijeti naknadno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: