BiH
0

Održana sjednica Apelacionog vijeća u predmetu Nikole Andruna

FENA
Apelaciono vijeće Odjela I za ratne zločine Suda BiH danas je održalo prvu sjednicu u predmetu Nikole Andruna, koji je prvostepenom presudom od 14. decembra prošle godine osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 13 godina.

Žalbe na prvostepenu presudu, kojom je Andrun proglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, uložili su i tužilaštvo i odbrana, te su pred Apelacionim vijećem danas izložili svoju argumentaciju.

Tužilaštvo BiH je uložilo žalbu na oslobađajući dio presude, smatrajući da je između ostalog došlo do bitne povrede odredaba kaznenog postupka i pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Tužiteljica Vesna Tančica je stoga predložila Apelacionom vijeću da se prvostepena presuda Suda u oslobađajućem dijelu ukine i zakaže novi pretres.

S druge strane, odbrana je uložila žalbu na osuđujući dio presude, te ponovno osporila učešće optuženog u mučenjima i nehumanom postupanju prema zatočenicima logora "Gabela".

Advokav optuženog Hamdo Kulenović je insistirao na tome da je Andrun bio samo zatvorski stražar u logoru "Gabela", a ne dozapovjednik kako je tvrdila optužnica, te da je kao takav morao izvršavati naredbe nadređenih.

Također, naveo je da jedino što bi mu se moglo staviti na teret je izvođenje zatočenika, ali se iz toga ne može izvesti zaključak da je optuženi učestvovao u nanošenju povreda zatočenicima.

Prema presudi Suda BiH iz decembra prošle godine, Nikola Andrun je u drugoj polovini 1993. godine u logoru "Gabela“, općina Čapljina, kao pripadnik brigade HVO-a "Knez Domagoj“, u svojstvu dozapovjednika logora, postupao suprotno pravilima međunarodnog prava.

Sudsko vijeće je prihvatilo sedam od 13 tačaka optužnice, kojima se Andrun teretio za ubijanje i saučestvovanje u ubistvima zatvorenih civila, te mučenju i nečovječnom postupanju prema njima, pri čemu je koristio mjere zastrašivanja i terora.

Nakon danas održane sjednice u ovom predmetu, Apelaciono vijeće Suda BiH će o žalbama strana u postupku odlučiti naknadno.