BiH
0

Održana sjednica Apelacionog vijeća u krivičnom predmetu protiv Gojka Jankovića

FENA
Aelaciono vijeće Odjela 1 za ratne zločine Suda BiH u Sarajevu, održalo je danas sjednicu u krivičnom predmetu protiv Gojka Jankovića, koji je prvostepenom presudom 16. februara ove godine oglašen krivim za djelo zločin protiv čovječnosti i optužen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju 34 godine.

Žalbu na ovu presudu uložila je Jankovićeva odbrana iz svih žalbenih razloga, predlažući da se prvostepena presuda ukine i održi ponovno suđenje.

Prvostepenom presudom Gojko Janković je oglašen krivim što je u periodu između aprila 1992. i novembra 1993. godine kao vođa vojne jedinice u okviru fočanske brigade vojske Srpske republike BiH učestvovao u širokom i sistematskom napadu vojske, policije i paravojnih formacija na nesrpsko civilno stanovništvo na širem području općine Foča.

Gojko Janković je 2. augusta 1992. zajedno s Dragoljubom Kunarcem i Dragutinom Vukovićem izveo tri zarobljene maloljetnice iz jedne kuće u Aladži i odveo ih u kuću u selu Trnovače. Jedna od zarobljenih je u kući ostala nekoliko dana, dok su druge dvije zarobljenice do januara 1993. držane u seksualnom ropstvu od optuženog i Dragoljuba Kunarca.

Odbrana je u izjašnjavanju na svoju žalbu ukazala kako je iznenađena pokušajem tužiteljstva koji je, prema njenim riječima, nažalost uspio - da u sudu dođe do presude na osnovu svjedočenja svjedoka od kojih su neki govorili neistinu.

Pri tome je precizirao da je riječ o zaštićenim svjedocima „E.“ i „J.“ čiji iskazi ipak nisu uzeti u obzir u presudi.

U žalbi odbrane je ukazano i to da je prvostepeno vijeće prihvatilo sve ono što su svjedoci optužbe tražili, kao npr., da neki od njih ne dolaze na suđenje, zbog čega odbrana zaključuje da je riječ o „držanju strane tužitelju“.

U vezi s tačkom optužnice koja se odnosi na krivično djelo silovanja, odbrana smatra da je sud sve ono što je neko kazao protiv Gojka Jankovića prihvatio kao apsolutnu istinu. Pomenula je, među ostalim slučaj maloljetne A.B. , tvrdeći da o njenom postojanju nema niti jednog dokaza, ni toga ko joj je roditelj.

Odbrana je kazala da njen branjenik, „danas smatra kako bi svrsishodno bilo da se presuda protiv njega ukine i otvori pretres, a on bi iznio svoju odbranu navodeći grupu ljudi za čije komandovanje je on osuđen“.

„Samo bih želio da se dođe do istine u svemu ovome, a ja ću pokušati mnogo toga pojasniti“, riječi su kojima se Apelacionom vijeću Suda BiH obratio Gojko Janković.

Tužiteljstvo nije uložio žalbu na prvostepenu presudu, ali je predložilo da Apelaciono vijeće odbije žalbu odbrane kao neosnovanu i prvostepenu presudu potvrdi.

Odluku po žalbi odbrane, Apelaciono vijeće će donijeti naknadno.