BiH
0

Održana regionalna konferencija o pitanjima Roma

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Misija OSCE-a u BiH, zajedno sa Savjetodavnim odborom za pitanja Roma u BiH, danas je u Sarajevu upriličila konferenciju o temi "Regionalna inicijativa Dekada Roma - dobra praksa i izazovi".

Skupu su prisustvovali predstavnici različitih nivoa vlasti u BiH, predstavnici iz Srbije, Hrvatske i Makedonije i pripadnici međunarodnih organizacija prisutnih u regiji.

Osnovni motiv za organiziranje konferencije bio je nedavni pristup BiH inicijativi Dekada Roma.

Iako je u BiH usvojeno nekoliko dokumenata koji se odnose na nacionalne manjine, kao što su Zakon o zaštiti pripadnika nacionalnih manjina BiH i Strategija rješavanja pitanja Roma u BiH, situacija u kojoj se nalazi romska zajednica i dalje je, kako je ocijenjeno, nepromijenjena.

Također, četiri akciona plana Vijeća ministara BiH koji se odnose na obrazovanje, stanovanje, zdravstvo i zapošljavanje Roma, kao i Dekada Roma, kako je rekao na konferenciji za novinare direktor Odjela za ljudska prava OSCE-a James Rodehaver, trebalo bi značajnije da ublaže društvenu i ekonomsku isključenost tog naroda iz društva. To je, smatra on, problem koji nije specifičan samo za BiH, već za cijeli region jugoistočne Evrope.

Oni, osim što nailaze na diskriminaciju u društvu, često nisu u mogućnosti ni otvoreno njegovati svoju kulturu i koristiti svoj jezik, rečeno je.

Predsjednik Lige za Dekadu Roma Srbije Osman Balić ocijenio je da je Dekada jedan od najuspješnijih projekata koji se provodi u zemljama u tranziciji, naglasivši kako je to stav mnogih pojedinaca, ali i skupina.

-Stanje romske populacije na Balkanu je još katastrofalno, ali smatramo da se ono umnogome popravlja u posljednje četiri godine od kada je pokrenuta Dekada - rekao je Balić i izrazio uvjerenje da će ta inicijativa uspjeti da razbije uvjerenje mnogih da su Romi lijen narod, koji neće da radi ili da se školuje.

Pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Maksim Stanišić kazao je da Dekadu treba shvatiti kao obećanje države da će pomoći Romima i BiH je, kako je dodao, za narednu godinu predvidjela tri miliona KM za provedbu već spomenutih akcionih planova značajnih za Rome.

U BiH ima oko 75.000 Roma, od kojih 75 posto nema svoj stan, svega 16 posto ih se školuje, a samo dva do tri posto njih radi.

Na konferenciji, predstavnici romske populacije iz susjednih država i BiH razmijenili su i primjere dobrih iskustava iz prakse u pogledu provedbe svojih planova aktivnosti

Uvodni govor na skupu je održao šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Gary Robbins koji je pozvao vlasti u BiH da osim izdvajanja finansijskih sredstava za provedbu planova aktivnosti vezanih za Rome, počnu energičnije sarađivati s romskim zajednicama i pomognu im u ostvarivanju njihovih osnovnih ljudskih prava.