BiH
0

Održana redovna sjednica Ustavnog suda BiH

FENA
Ustavni sud Bosne i Hercegovine održao je danas redovnu 139. sjednicu Vijeća od pet sudija, saopćeno je iz Kabineta predsjednika Ustavnog suda BiH.

Sud je razmatrao apelacije podnesene zbog navodnih povreda ustavnih prava apelanata počinjenih u okviru redovnih sudova.

U 65 predmeta Sud je odbacio apelacije jer su bile očigledno neosnovane, a time i nedopuštene.

Naime, Sud je utvrdio da nisu opravdani zahtjevi apelanata, odnosno da predočene činjenice ni na koji način ne mogu opravdati tvrdnju da postoji kršenje Ustavom zaštićenih prava, ili je utvrdio da stranke u postupku ne snose posljedice kršenja Ustavom zaštićenih prava, tako da je ispitivanje merituma apelacija bilo nepotrebno.

U 34 predmeta Sud je utvrdio postojanje povreda prava apelanata na pravično suđenje zbog toga što sudovi nisu u razumnom roku donijeli odluke.

Nadležnim sudovima je naloženo hitno okončanje postupaka, te da o toj činjenici obavijeste Sud u roku od tri mjeseca.

Problem nedonošenja odluka u razumnom roku izraženo je prisutan u sudskoj praksi u BiH.

Sudovi i upravni organi, zbog različitih razloga, ne vode u dovoljnoj mjeri brigu o standardima prava na pravično suđenje iz člana II/3. Ustava Bosne i Hercegovine i člana 6. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Posljedica toga je i značajan broj apelacija upućenih Ustavnom sudu BiH, a u vezi s pravom na pravično suđenje, posebno u dijelu koji se odnosi na nedonošenje odluka u razumnom roku.