BiH
0

Održana redovna sjednica Predsjedništva BiH

FENA
Pod predsjedavanjem predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića danas je održana 19. redovna sjednica Predsjedništva BiH, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Na sjednici je Predsjedništvo BiH prihvatilo sudjelovanje na neformalnom sastanku na visokom nivou (šefova država i vlada) o klimatskim promjenama u New Yorku 24. septembra, te donijelo odluku o davanju agremana Mubaraku Kleefieku Khaledu al-Hajriu. ambasadoru Katara za BiH sa sjedištem u Sarajevu.

Članovi Predsjedništva BiH donijeli su i odluku o prihvaćanju Sporazuma između BiH i Ruske Federacije o uvjetima uzajamnih putovanja državljana BiH i državljana Ruske Federacije, zatim prihvatili inicijativu Vlade Italije da BiH bude kosponzor Rezolucije o univerzalnom moratoriju na izvršenje te o ukidanju smrtne kazne, te prihvatili Izvještaj o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga, policijskih i državnih službenika BiH u operacijama podrške miru za period od 1. septembra 2006. do 28. februara 2007. godine,

Predsjedništvo BiH je prihvatilo Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2006., Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period januar-mart 2007., donijelo odluke o prihvaćanju sporazuma i određivanju potpisnika za Ugovor o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj za Projekt kanalizacionog sistema u Bijeljini i Ugovora o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj za Projekt rekonstrukcije puteva.

Na današnjoj sjednici prihvaćeni su i sporazumi između BiH i Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) - dodatno finansiranje za "Projekt urbane infrastrukture i pružanje usluga" i o zračnome prometu između Vijeća ministara BiH i Vlade Katara.

Donesene su i odluke o prihvaćanju dokumenta Agenda plus za razvoj informacijskog društva u jugoistočnoj Evropi, SEE od 2007. do 2011., o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i Vlade Kanade o kanadskom Projektu za mlade i zdravlje na Balkanu, kao i o kanadskom Projektu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na Balkanu, navodi se u saopćenju.