Formirati stručno tijelo
20

Održana rasprava o izmjenama Zakona o sukobu interesa FBiH: Devet godina o tome niko ne odlučuje

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Nakon što je u oba doma Federalnog parlamenta Bosne i Hercegovine usvojen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa, danas je održana javna rasprava kojoj su prisustvovali predlagači Irfan Čengić i Elmedin Konaković.

Javna rasprava o predloženom zakonu je održana u sjedištu Parlamenta FBiH, Čengić je na raspravi poručio kako su ove izmjene nužne jer zbog trenutnog stanja stvari, u FBiH već devet godina ne postoji niko ko će odlučivati o sukobu interesa. Pojasnio je i kako je došlo do toga.

"2013. su oduzete nadležnosti CIK-u da provodi postupke sukoba interesa, a u federalnom zakonu, koji je i dalje na snazi, nadležno tijelo za implemlentaciju je upravo CIK. Na državnom nivou je ovo povjereno parlamentarnoj komisiji BiH, NSRS je izmijenila svoj zakon već i donijela također entitetsku komisiju za sukob interesa, a u FBiH trenutno nema niko ko to nadzire.

"Devet godina niko ne odlučuje o sukobu interesa, zato smo mi predložili ovaj Nacrt zakona koji je prihvaćen u oba doma. Ovo je ujedno i jedna od 14 tačaka iz mišljenja Evropske komisije. U ovome ćemo tražiti i pomoć međunarodne zajednice", rekao je Čengić.

Konaković je poručio da bi tijelo koje bude formirano kao nadležno za provođenje Zakona o sukobu interesa bilo "najneovisnije moguće tijelo".