Sarajevo
28

Održana radionica u okviru projekta Danova, predstavljena rješenja za slijepe i slabovidne osobe

N. V.
Predstavnici Međunarodnog aerodroma Sarajevo jučer su održali radionicu u okviru projekta Danova za poboljšanje pristupa slijepim i slabovidnim osobama.

Radionici su prisustvovali predstavnici Udruženja slijepih i slabovidnih Kantona Sarajevo, Saveza slijepih i slabovidnih Republike Srpske, predstavnici kompanije Centrotrans, predstavnik Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA, kao i predstavnici medija.

O poteškoćama sa kojima se susreću slijepe i slabovidne osobe govorili su predsjednici udruženja Fikret Zuko i Jovica Mijatović. Prisutnima su se obratili i njihovi pratioci kako bi pojasnili sa kojim izazovima se susreću osobe koje imaju ovu važnu ulogu u životu jedne slijepe i slabovidne osobe te kako to izgleda iz njihove perspektive.

Berin Riđanović, vođa projekta Danova, predstavio je prisutnima najbolje inovativno rješenje za slijepe i slabovidne osobe, kao i pilot akcijski plan Međunarodnog aerodroma Sarajevo, a Goran Cico, šef službe prihvata i otpreme putnika, prezentovao je na koji način se vrši opsluga specijalnih kategorija putnika na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

O temi oštećenja vida, medicinskim tretmanima i mogućnostima liječenja govorila je prim. dr. sc. Melisa Ahmedbegović Pjano, oftamolog poliklinike Svjetlost Sarajevo.

Implementacija Danova projekta za slijepe i slabovidne osobe na Međunarodnom aerodromu Sarajevo treba biti okončana do kraja 2022. godine.