BiH
0

Održana radionica: Standardi i mehanizmi ravnopravnosti spolova u BiH

FENA
Misija OSCE-a u BiH u suradnji s entitetskim gender centrima organizirala je danas u Vogošći jednodnevnu radionicu o ravnopravnosti spolova u BiH za članove komisija za ravnopravnost spolova, predstavnike općinskih organa vlasti i nevladinih organizacija.

Radionica je imala za cilj uspostavu suradnje između svih onih koji su učestvovali u njenom radu da bi bila poboljšana primjena Zakona o ravnopravnosti spolova BiH i njegovo usklađivanje s međunarodnim standardima o pitanju prava žena.

-Vlasti u BiH, na svim nivoima, moraju osigurati ravnopravnost spolova u svim sferama javnog i političkog života i moraju raditi na uklanjanju diskriminacije na osnovu spola prilikom zapošljavanja, kazala je danas Renate Frech, zamjenica direktora Odjela za ljudska prava Misije OSCE-a u BiH.

Ona je istakla da bi OSCE želio vidjeti jače i intenzivnije napore učinjene od bosanskohercegovačkih vlasti u osiguravanju potpune i efikasne primjene Zakona o ravnopravnosti spolova.

U završnim komentarima upućenim predstavnicima vlasti BiH, Komisija za sprječavanje diskriminacije žena podržala je mišljenje da primjena odredaba spomenutog Zakona mora biti poboljšana, saopćeno je iz OSCE-a.