BiH
1

Održana radionica "Neovisni mediji: Istina ili laž? Zašto nas se tiče?"

FENA
Inicijativa mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine (YIHR BiH), u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Holandije u BiH, organizirala je danas u Sarajevu jednodnevnu radionicu o temi "Neovisni mediji: Istina ili Laž? Zašto nas se tiče?".

Radionici je prisustvovalo više od 50 mladih, aktivista YIHR-a iz raznih dijelova BiH - Bihaća, Bugojna, Ljubuškog, Mostara, Pala, Prijedora, Posušja, Stoca, Sarajeva, Srebrenice, Širokog Brijega, Travnika, Tuzle, Visokog, Zenice i Živinica.

U sklopu radionice održano je predavanje i razgovor o temi ljudskih prava i obaveza medija da izvještavaju na neovisan i nepristrasan način, te posebno segment zaštite novinara i ostvarivanja njihove sigurnosti.

Radionicu je moderirala novinarka Nidžara Ahmetašević, a gosti predavači su bili Ahmed Burić i Almir Panjeta.

Novinari su ovom prilikom u fokus stavili neovisnost novinara individualaca i njihove obaveze nepristrasnog i neovisnog izvještavanja sa terena o svim društvenim aspektima, navodeći posebno da neovisni i nepristrasni mediji ovise od novinara pojedinca.

Istaknuto je da su mediji ogledalo stanja u društvu, a kao jedan od velikih problema u bh. medijskom prostoru istaknut je nedostatak odgovornosti za posljedice objavljivanih vijesti, bilo da su vijesti netačne ili djelomično tačne.

U nastavku je prikazan film "Reportero" meksičkog redatelja Bernarda Ruiza.

Svrha ove jednodnevne aktivnosti bila je staviti fokus na prednosti interakcije ljudskih prava, objektivnog i nepristrasnog izvještavanja, kao i prava na sigurnost novinara, a sve to iz perspektive aktivista za ljudska prava, saopćeno je iz YIHR-a BiH.