BiH
19

Održana prva sjednica Skupštine opštine Srebrenica: Budžet za narednu godinu će biti u korist svih građana

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U skupštinskoj Sali opštine Srebrenica danas je održana prva redovna Sjednica Skupštine opštine Srebrenica u novom sazivu. Na sjednici je usvojen plan rada Skupštine i budžet za 2017. Godinu u iznosu od 11.593.185 KM.

"Kao predsjednik Skupštine opštine Srebrenica osjećam potrebu da obavijestim javnost da će usvojeni budžet za narednu godinu biti u korist građanima Srebrenice. Zbog medijskih natpisa u proteklim danima i dezinformacija koje su se pojavile u javnosti da će budžet biti na štetu Bošnjaka u Srebrenici bitno je reći da budžet ravnopravo tretira i Bošnjake i Srbe i sve ostale građane u Srebrenici. Skupštinska većina se vodila principom raspodjele 50:50 posto sredstava, te da niko nije oštećen", rekao je predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Hamdija Fejzić.

Kada je u pitanju finansiranje rada udruženja proisteklih iz rata budžet za rad je povećan. Grant za opštinske boračke organizacije bošnjačkog naroda bit će 12.000 KM, isto kao i za rad boračkih organizacija srpskog naroda. Grant za porodice poginulih i nestalih i civilnih žrtava rata bošnjačkog naroda iznosi 10.000 KM. U budžetu su predviđene 3.000 KM za obilježavanja bošnjačkog naroda na području opštine Srebrenica. Po 22.500 KM budžetom je predviđeno za finansiranje izgradnje islamskih i pravoslavnih vjerskih objekata.

"Određen dio sredstava je predviđen i za potrebe katolika u Srebrenici. Ovo je samo dio koji treba razjasniti i zbog čega su se u javnosti u proteklim danima vodile razne polemike. Bitno je istaći da su se polemike vodile i širile dezinformacije o nacrtu budžeta. Nacrt budžeta je promjenljiva kategorija što se vidi u konačnici kada je budžet usvojen. Na kraju su u budžetu stavke povećane, a ne smanjene", rekao je Fejzić.

U svom obraćanju osvrnuo se i na grupu odbornika koji su napustili današnju sjednicu pozvavši ih da rade u korist građana, te da konkretnim prijedlozima doprinesu boljem radu Skupštine opštine i životu građana u Srebrenici.

"Napuštanja sjednica i širenje dezinformacija nikome ništa neće dobro donijeti. Odbornici treba da zastupaju interese naroda koji im je dao povjerenje. Napuštanjem sjednica i raznim prozivanjima to povjerenje se ne opravdava. Svi moramo biti razumni, i početi raditi u interesu građana bez obzira slagali se ili ne", zaključio je Fejzić.