BiH
17

Održana prva sjednica Gradskog vijeća u obnovljenoj Vijećnici

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Gradsko vijeće Grada Sarajeva sastalo se danas u Vijećnici gdje održava prvu sjednica u tom simbolu grada nakon obnove.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić je kazao da je ovo historijski trenutak za Gradsko vijeće Grada Sarajeva, Sarajevo, ali i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

"Vijećnica je nakon 18 godina spremna da pruži one funkcije za koje je i namijenjena", istakao je Komšić te naglasio da se Gradsko vijeće zahvaljujući mnogim institucijama, evropskim državama i Evropskoj komisiji konačno vratilo u svoj dom.

Naglasio je da Vijećnica predstavlja simbol Sarajeva i identitet građana cijele BiH.

Podsjetio je da je četvrtu fazu obnove u potpunosti finansirala Evropska komisija, te da je posebno sretan što je današnjem otvaranju sjednice, historijskom trenutku, prisustvovao specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Peter Sørensen.

"Kako je i sam ambasador rekao ovo je najvidljiviji znak uspješnog djelovanja Evropske komisije u BiH", naglasio je Komšić.

Današnja sjednica je redovna sjednica na kojoj se, između ostalog, razmatra Izvještaj o aktivnostima na Projektu "Revitalizacija Trebevićke žičare" od 30. januara do 30. juna ove godine i Izvještaj o realizaciji Projekta obnove Vijećnice.

Na sjednici će biti razmatran i Prijedlog Inicijative za izmjene i dopune Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine, Prijedlog Odluke o manifestacijama iz oblasti kulture od interesa za Grad Sarajevo, Prijedlog Odluke o manifestacijama iz oblasti sporta od interesa za Grad Sarajevo i druge tačke dnevnog reda.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Sabahudin Delalić je kazao da prva sjednica u Vijećnici svim vijećnicima predstavlja veliko zadovoljstvo i čast.

"Nadam se da će Vijećnica, ambijent i simbolika dodatno motivirati sve one koji su okupljeni u Gradskom vijeću da se dodatno zalažu za grad, građane, ali i cijelu BiH", istakao je Delalić.

Vijećnica je otvorena 9. maja nakon 18 godina koliko je trajala njena obnova, te 118 godina otkada je prvi put bila otvorena 1896. godine. Obnova je vratila Vijećnicu u njenu autentičnu formu, enterijerom i eksterijerom.