BiH
0

Održana prva rasprava po tužbi IZ protiv RS-a zbog rušenja 14 džamija u Banjoj Luci

FENA
Pred Osnovnim sudom u Banjoj Luci danas je održana prva glavna rasprava po tužbi Islamske zajednice BiH protiv Republike Srpske i Grada Banje Luke zbog rušenja 14 vjerskih objekata Islamske zajednice u Banjoj Luci tokom ratnog perioda.

Zastupnik Islamske zajednice BiH Esad Hrvačić potvrdio je da je u okviru glavne rasprave izvršen uviđaj i to na licu mjesta gdje su se nalazile banjalučke džamije Ferhadija i Arnaudija, te na deponijama u Karanovcu i Ramićima na kojima su bili odlagani ostaci nakon miniranja ovih vjerskih objekata.

Advokat Hrvačić je rekao da je tužba podnesena još 2000. godine, ali da sve do 2006.godine Osnovni sud Banja Luka uopće nije reagirao, dok se o ovom predmetu nije oglasio Ustavni sud BiH kada je naloženo zakazivanje rasprave, odnosno otvaranje sudskog procesa po tužbi IZ -a protiv RS-a i Banje Luke.

On je naveo da još nije utvrđena visina tužbenog zahtjeva, te da će se ona znati nakon što nadležni vještaci obave uviđaj na svim lokalitetima na kojima su se nalazili vjerski objekti koji su porušeni tokom rata.

Cilj tužbenog zahtjeva je da se dokaže odgovornost RS-a, odnosno da RS prizna odgovornost za rušenje ovih vjerskih objekata, jer su minirani tokom policijskog sata kada su RS i Grad Banja Luka imali punu nadležnost i kontrolu nad područjem koje su čuvali i da prihvate odgovornost jer nisu spriječili njihovo rušenje.